Politik tar tid och speciellt om förslaget anses kontroversiellt. Ett tydligt sådant var när dåvarande Folkpartiet i valrörelsen 2002 föreslog att den som ville bli svensk medborgare skulle genomgå ett språktest som i exempelvis Tyskland och USA. Förslaget fick hård kritik och partiledaren Lars Leijonborg ansågs ”fiska i grumliga vatten”. Han anklagades även för ”rasism” – ett skällsord som ofta kletades på de som hade kritiska synpunkter på integrationen. Språktestet blev inte heller verklighet efter Alliansens valseger 2006 då det blockerades av de övriga partierna i regeringen. Men de som applåderade förslaget var väljarna och partiet fick 13,4 % i valet 2002 och Leijonborg fick smeknamnet ”Leijonkungen”.

Revansch för Lars Leijonborg, partiledare för Folkpartiet 1997–2007.

Foto Pontus Lundahl/TT

Nu 16 år efter att idén föreslogs blir den verklighet i den 73 punkter långa lista som utgör överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet:

”Vi vill stärka medborgarskapets status och främja ett inkluderande samhälle. Därför ska ett godkänt prov i svenska och i grundläggande samhällskunskap vara ett krav för medborgarskap i Sverige. Där det föreligger särskilda skäl ska språkkunskaper kunna prövas i andra former.”

De som är emot språktest vägrar att ta till sig den mängd fakta som visar hur avgörande kunskaper i svenska språket är för att få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Kritikerna vill heller inte förstå symbolvärdet.

Språktestet är helt enkelt ett steg i att uppvärdera det svenska medborgarskapet som idé.

Kort sagt visar det att det finns ett värde i att ha ett svenskt pass. Överenskommelsen är dessutom generös då den ger utrymme för ”andra former” än traditionella skriftliga prov. Det kommer att finnas flera möjligheter att bli svensk så länge man är villig att kämpa för det.

Om det politiska etablissemanget hade lyssnat på Lars Leijonborg i valrörelsen 2002 hade Sverigedemokraternas tillväxt kanske hejdats. Det får vi aldrig veta men sällan har uttrycket bättre sent än aldrig passat så väl. Men det är bara att gratulera Leijonborg till en välbehövlig revansch. Politik tar som sagt tid och det nu aktuella språktestet visar att de idéer som blir utskällda idag kan visa sig vara helt nödvändiga i morgon.

Grattis Leijonkungen, och låt hans förmåga att tänka framåt bli en lektion inför framtiden.