I början av höstterminen 2016 satsades på mer frukt i Vaggeryds skolor.

Jenny Storck, lärare på Hjortsjöskolans högstadium i Vaggeryd, förklarar att fruktsatsningen är bra för att elever ska få energin de behöver utan att lägga till egna pengar. Men frukten är bara tillgänglig i matsalen, vilket enligt skolans lärare och elever är ett problem.

Det är inte bra att bara ha frukten i matsalen. Det är ju onödigt att vi sitter i matsalen och äter äpple när vi behöver dem på lektionerna, säger Malin Åkesson från skolans elevråd.

Idén som Jenny Storck har är att ge frukten en mellanlandning i skolans kafé där lärare sedan kan hämta och ta med till klassrummen.

Vi alla är glada över att kommunen har valt att göra satsningen, jag kritiserar bara hur de har valt att använda den, säger Jenny.

Jenny säger också att hon inte fått något riktigt svar från kommunen varför de inte flyttar in frukten till skolan och använder den som mellanmål istället för efterrätt. Hon tror svaret är att det kan orsaka problem för kommunen om fler skolor senare vill göra likadant.

För att göra situationen bättre försöker lärare hitta ett samarbete med matsalen. Personalen där menar att de hellre ser ungdomarna äta frukten än att de kastar den mot matsalens väggar, vilket ibland kan ske.

Det finns även en önskan om att elevråd och liknande skulle engagera sig i detta.

Om jag kommer att ta upp detta? Ja, nästa torsdag på mötet med elevrådet. Detta är viktigt för oss elever, säger elevrådsordförande Vilmer Jonsson.

Det är Ove Gustavsson, kostchef i Vaggeryds kommun, som är ansvarig för satsningen.

Han säger att frukten infördes för att det är nyttigt och för att det är säsong för många svenska frukter. Han förklarar även att han inte kan göra mycket i den aktuella frågan.

Maten är min avdelning, inte skolan. Jag kan inte göra något åt det, säger Ove.

Även om det skulle vara bättre att ha frukten inne på skolan har inte Ove något att säga till om. Lärarna, eleverna eller rektorn måste själva ta tag i det om de vill förändra.

Vi får kämpa vidare och försöka hitta en annan lösning, säger Vilmer Jonsson.

Läs mer:

Frukt till barn och äldre

Hälften av maten ska vara ekologisk

Matsedel ändras efter kritik