Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Grännabo drar i gång stöd för missbrukare i Rumänien

Margareta Wennerberg, verksamhetschef på Rumänienhjälpen i Ölmstad, är utsedd till Årets Grännabo. I början av april åker hon till Rumänien för att dra i gång stödverksamhet för missbrukare.

På 1980-talet började Margareta Wennerberg, som under lång tid hade varit hemma med egna och andras barn, fundera på att hon ville göra mer i sitt liv. Hon ville hjälpa människor.

Sagt och kort. År 1990 gick den första hjälpsändningen till Rumänien. Sedan dess har det blivit uppemot 100 hjälpsändningar med bland annat kläder, möbler och mat.

– Inför den kalla tiden kör vi även ved. Veden är dyrare där, och det är svårt för fattiga människor att hålla värmen i sina hus, säger hon.

Under lång tid organiserades hjälpsändningarna inom ramen för Ölmstad Pingst, men i dag sker hjälpen via föreningen Rumänienhjälpen i Ölmstad, i vilken Ölmstad Pingst och Allianskyrkan är huvudmän.

– Det kan bli ungefär fyra hjälpsändningar per år. Förra året blev det fem, säger Margareta Wennerberg.

Butiken är viktig

En central del i verksamheten är Butiken Hjälpen i Ölmstad, som Margareta Wennerberg grundade för cirka 17 år sedan.

– Butiken är viktig för att få in pengar, men den är också en fantastisk träffpunkt. Vi har sagt att Rumänienhjälpen är bygdens verksamhet.

Nu har Margareta Wennerberg utsetts till Årets Grännabo. I vanlig ordning har Grännabor fått lägga förslag på vem som ska vinna i en brevlåda. Sedan har representanter för föreningar på orten röstat fram vinnaren, som uppmärksammas i samband med påskmarknaden i Gränna nästa lördag. Då prisas även Årets företagare i Gränna, Årets Visingsöbo och Årets företagare på Visingsö.

– Det är roligt att få en sån här utmärkelse. Det är roligt att det man gör erkänns, säger hon.

Ny satsning

I början av april åker Margareta Wennerberg och en av hennes kollegor till staden Bistrita i norra Rumänien för att dra i gång en stödverksamhet för missbrukare. Föreningens medarbetare i landet har ordnat en lokal, och tanken är att personer med missbruksproblem ska få möjlighet att byta miljö.

– Alkohol och droger är ett stort problem. Det är både barn och ungdomar som sniffar lim, säger Margareta Wennerberg.

– Vi bryter ny mark med det här arbetet.