Det kommer blåsa kraftigt i hela södra Sverige, i Jönköping kan det under fredagskvällen komma vindar på så mycket som 25 sekundmeter. Enligt SMHI så blir det stark blåst i södra delarna av landet med risk för stormbyar i Västra Götaland och Hallands län och där gäller en klass 1-varning för stormstyrka.

– I Jönköpings län går det upp mot hårda eller mycket hårda vindbyar när det här passerar fredag kväll och natten mot lördag, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

– Dessutom kommer ett regnområde röra sig in över Jönköping västerifrån under fredag eftermiddag. Då är det också risk för åska, säger Charlotta Eriksson.

Det kommer vara som blåsigast på västkusten och där är det risk för stormbyar, enligt SMHI.

– I nuläget skulle jag inte säga att det är troligt att vi i Jönköpings län kommer gå ut med en varning för stormbyar, som det ser ut just nu, säger Charlotta Eriksson något lugnande.

Men klart är att man får hålla i hatten även i Jönköping i helgen.

– Det kommer bli riktigt blåsigt under fredagskvällen och natten och det kommer fortsätta blåsa rätt kraftigt även under lördagen, säger Charlotta Eriksson.

På fredagen utlyste SMHI en klass ett-varning med ”mycket hårda vindbyar” i hela länet.

Det innebär vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Konsekvensen är att grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon, varnar SMHI.

Om du själv läser på olika väderkartor ser du uppgifter om genomsnittsvindar som ligger på cirka nio meter per sekund.

Men i de tillfälliga byarna når styrkan betydligt högre och kan till och med komma över 25 sekundmeter i vissa fall i byarna i början av kvällen.