Gert Jonsson (M), som inlett sin kommunalrådstid under hösten, konstaterar att många stora projekt närmar sig slutfasen samtidigt. Det är äldreboende på mejeritomten, nytt vattenverk, ny högstadieskola, fiber på landsbygden och byggande av flera förskolor. Det är mångmiljonprojekt – som riskerar att driva upp de fasta kostnaderna.

Vår roll i kommunledning och förvaltning är att fullfölja kommunfullmäktiges beslut om nya satsningar. Samtidigt måste det finnas ett brett politiskt samförstånd om vad och hur, och att kostnaderna håller sig inom lokalplanens investeringsplan, säger han.

För tillfället är det speciellt aktuellt med satsningar på ny skola och skolor. Men det verkar som om alla projekt är på väg att spränga ramarna.

När ombyggnader diskuterades för nyligen framgick det att kostnaderna, enligt planer från BUN, barn- och utbildningsnämnden, och fastighetskontoret, tycktes ha stigit från 3,4 miljoner till 5,6. I det läget föreslog SD och V att det istället byggs en helt ny skola – i attraktivt läge – för 11 miljoner kronor.

Den nya var tänkt att kosta 55 miljoner – och att ligga på en tomt intill Verner Malmstens väg vid Fenix gymnasieskola. Vid senaste mötet i BUN framfördes ett nytt alternativ; parkeringen vid Hjortsjöskolan. Ett tredje alternativ är norr om Fenix – alltså den plats som tidigare har föreslagits för gymnasiepaviljonger, men fått nej.

Samtidigt pratar man från BUN:s sida om att skolan ska ha en yta av 5 000 kvadratmeter, vilket pekar på en större satsning än vad som först var tänkt, konstaterar Gert Jonsson.

Även i Hok har planerna vuxit utanför ekonomin, sett från KSAU:s horisont. Nu finns det förslag på en helt ny förskola istället för den nya avdelning som fanns med i planen.

Alla de här ärendena måste rymmas i lokalplanens investeringsbudget. Därför behövs det mer underlag, kanske plocka bort någonting annat, säger oppositionsrådet Kenth Williamsson.

Se även:

Satsning i Bondstorp

Utredning inleds en gång till