Mannen åtalas nu vid Jönköpings tingsrätt för våld mot tjänsteman och misshandel av en kvinna, uppger .

Polis kallades till platsen i den aktuella dagen på grund av en pågående misshandel som mannen i 20-årsåldern också alltså åtalas för. Enligt åtalet har han slagit en kvinna i 60-årsåldern med knytnävsslag i en bostad.

När polisen skulle verkställa gripandet av mannen gick eller rusade han mot en polisman med en höjd hammare. Han ska också med hög röst uttalat dödshot eller hot om att skada polisen. Enligt åtalet kastade han därefter hammaren på nära håll i riktning mot polisen.

Angreppet avbröts när polismannen sköt honom i magen. Mannen fick föras till sjukhus för vård och opererades och under större delen av häktningstiden fanns han på sjukhus.

Särskilda åklagarkammaren utredde polisens agerande men ansåg att polismannen som sköt handlat i nödvärn. Förundersökningen lades därför ner.

Den 21 mars släpptes den skottskadade mannen ur häktet men nu åtalas han alltså. Förutom misshandel och våld mot tjänsteman åtalas han även för ringa narkotikabrott. Mannen har enligt åtalet erkänt gärningarna.