När kommunalråd Carin Berggren gick ut och meddelade att i början av maj sade hon att hon skulle lämna alla sina poster utom den i kommunfullmäktige.

I måndags kväll ändrades det. Det var då Moderaterna skulle rösta om ifall

Enligt uppgift till JP gjorde Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson klart för sina partikollegor att om Ola Helt tvingades lämna partiet skulle också de avgå. Men konsekvensen skulle bli att de skulle behålla sina politiska uppdrag som politiska vildar.

Att de fyra före detta moderaterna sitter kvar på olika politiska uppdrag ställer till det i den politiska organisationen. Regeln för den som ska ersätta Carin Berggren som kommunalråd är att han eller hon måste sitta som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen. Eventuellt kan det vara möjligt att bli kommunalråd om man är ersättare.

Det här kan stoppa Kent Ly, som en grupp inom partiet vill se som kommunalråd, eftersom han inte sitter i kommunstyrelsen. Det lär inte heller bli några platser lediga om inte någon av de politiska vildarna lämnar sin plats. Eller om inte någon annan moderat ger sin plats i kommunstyrelsen till ett nytt kommunalråd.

Moderaten , som öppet gått ut med att han vill bli kommunalråd, är ersättare i kommunstyrelsen och kan rent formellt bli kommunalråd. Det kan också ersättarna Peter Jutterström och Bert–Åke Näslund.

Peter Jutterström (M), gruppledare i kommunfullmäktige, säger att situationen är komplicerad.

Jag har bett Carin Berggren att överväga att lämna kommunstyrelsen så att vi får möjlighet att sätta till ett kommunalråd.

Vad gör ni annars?

Det är svårt. Vi räknar med att man måste vara ordinarie i kommunstyrelsen för att kunna bli kommunalråd. De tidigare nödfallen har gällt för vikariat. Möjligtvis kan också den här tjänsten ses som ett vikariat eftersom det är tidsbegränsat. Vi får diskutera vidare med juristerna, säger Peter Jutterström.

Allt du behöver veta om M–krisen - på 40 sekunder