Fåglarna festar loss bland de slemmiga klumparna som på håll liknar vita stenar eller bitar av korall. Tyvärr är det inte ett naturens fenomen. Remsan som går en bra bit längst med Vätterstranden består av fettklumpar som kommer från stadens avloppssystem. Bland fettklumparna flyter toalettpapper, bindor och kondomer. En brun korv ligger vid strandkanten.

Det kommer från ett bräddningsrör från Östra verket. Förmodligen på grund av skyfallet som var för 14 dagar sedan, säger Rolf Landin, VA-chef på Jönköpings kommun.

Nu kan jag inte bada, säger Aaliyah Nickander som sett fram emot en dag på stranden med sin mamma och lillebror.

Lillemor Lundberg bor på Östra storgatan med tomt som vetter mot stranden. Hon blev chockad när hon upptäckte att stranden var så nedskräpad.

Jag har aldrig varit med om detta innan, och jag har ändå bott här i många år. Vad händer nu till helgen när det kommer många som vill bada? Vad ska kommunen göra åt detta?

Vatten- och avloppschefen Rolf Landin är inte helt säker på vad det hela beror på, men menar att en trolig förklaring är att skräpet, som dels kommer från avloppet, dels dagvatten, legat ute i Vätterns vatten sedan ett par veckor tillbaka. Undervattensströmmarna och blåsten har fått skräpet att driva i mot land. Rolf Landin menar att detta inte påverkar drickvattnet.

Det flyter lager av papper och bindor över hela stranden. Jag badade utan att veta vad det var så nu vill jag bara gå hem och duscha. Det känns som det kliar över hela kroppen, säger strandgästen Mari Claesson som precis pratat med kommunens kontrollant som befann sig på platsen för att inspektera. Kontrollanten vill däremot inte prata med Jönköpings-Postens reporter utan hänvisar till VA-chefen.

Är det säkert att bada?

Jag vill inte svara på om det är säkert att bada eller inte. Det som inte syns är ju farligare än det som syns, säger Rolf Landin och fortsätter:

Det är detta som kommer från abonnenterna, det vill säga de som använder avloppet. Man ska inte spola ner sånt här, säger Rolf Landin och menar de kondomer, tops, bindor och annat skräp som samlats på stranden.

Enligt VA-chefen Rolf Landin kommer stranden städas under eftermiddagen (tisdag) så gott det går. Han hänvisar allmänhetens frågor till Jönköpings kommuns kontaktcenter.