Mellan den 15-23 juli har det varit sju intagningsstop på Ryhovs förlossningsavdelning. Det kan handla om att patienterna får vänta hemma i flera timmar eller får komma tillbaka till förlossningen dagen efter. I vissa fall kan de bli hänvisade till andra sjukhus.

– Det har varit väldigt intensivt med ett stort flöde av patienter. Men alla patienter går inte till förlossningen. Vi har haft intagningsstopp flera gånger sista veckan, säger Agneta Svärd, barnmorska på Ryhov.

När JP berättar att sju personer hänvisats till andra sjukhus än Ryhov för att få förlossningsvård kommer samtalet in på vad det innebär för patienterna att inte kunna få vård på sin egen ort.

– Varje person som hänvisas blir först besviken. Sen förklarar man varför man gör det, att det är för att de ska få säker och bra vård och då accepterar de flesta det. Men det är alltid en besvikelse i första stadiet för dem.

Vad innebär det för personalen när det blir högt tryck på förlossningen?

– Det är jättevanligt att man inte kan ta sin rast. Det innebär också att man hela tiden samvetsstressar för att man borde ha varit inne hos den där patienten för en timme sedan. Man gör sitt bästa för att de inte ska känna att vi stressar men visst blir de ensamma mycket mer än vad vi önskar att de skulle vara.