Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnsång satte guldkant på födelsedagen: ”Det hade jag inte förväntat mig”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

När den planerade 90-årsfesten för Erla Andersson ställdes in på grund av risken för smittspridning av coronaviruset kände grannen Pirkko Lackström att hon måste göra något. Det slutade med sång ute gården med hjälp av en förskolegrupp från Strömsbergs förskola.

Pirkko Lackström har bott granne med Erla Andersson i över tio år och de känner varandra väl trots att Pirkko är ungefär 20 år yngre. De tar ofta en kopp kaffe tillsammans ute i trädgården och sedan två år tillbaka har de planerat Erlas 90-årsdag som infaller den 20 mars.

– Men sedan kom coronaviruset och då kände vi att vi inte längre kunde ha någon fest, säger Pirkko Lackström.

– Hon var så ledsen och då kände jag att jag måste hitta på något annat.

”Verkligen värd all uppmärksamhet”

Vad Pirkko Lackström gjorde var att hon kontaktade en förskola i närheten, Strömsbergs förskola, och gjorde upp att de skulle komma och överraska Erla med sång ute på gården.

– Erla är verkligen värd all uppmärksamhet! För två år sedan när jag hade gjort en knäoperation och kom hem så stod Erla och där och tvättade alla mina fönster. Jag blir nästan tårögd bara jag tänker på det, säger Pirkko Lackström.

På fredagsmorgon har Pirkko Lackström sett till att pynta Erlas balkong med banderoll och ballonger, men hon försäkrar att Erla själv inte misstänker någonting.

– Nej, hon tror inte att det kommer att hända någonting, hon tror inte att någon kommer utan att hon ska sitta ensam hela dagen, säger Pirkko Lackström.

Då kom barnen och sjöng

Och strax före klockan halv elva så närmar sig mycket riktigt en barngrupp. 14 barn med personal börjar glatt att sjunga ”Ja må hon leva” för att sedan, när de stannat en bit ifrån Erlas uteplats, avsluta med ett rungande ”Hipp hipp hurra”.

Erla ler inifrån sin uteplats.

– Det här var helt fenomenalt. Det hade jag inte förväntat mig att en hel förskola kom och hurrade för mig, säger hon.

– Det här blev nog nästan den bästa födelsedagen på de här 90 åren. Jag har aldrig upplevt något sådan här förut. Det var underbart och barn älskar jag.