Malin Wallismo från Bottnaryd födde sitt första barn på Ryhov i våras och tycker att hon fick ett fantastiskt bemötande. Samtidigt är hon oroad över hur det ska gå nästa gång hon föder barn. Tillsammans med kuratorerna Yrsa Jarl och Emily Wallstedt arrangerar hon en BB-marsch i Jönköping den 20 augusti.

– Jag känner med personalen som säger att de inte kan göra ett tillräckligt bra jobb och jag känner med kvinnor som berättar om otrygga förlossningar där de känt sig ensamma. Det handlar mycket om solidaritet med andra men även jag vill kunna ha en trygg förlossning, säger Malin Wallismo.

Initiativtagarna till BB-marschen är komikern och skribenten Cissi Wallin, förskolläraren Emily Comeau Hellsing och brukarorganisationen "Födelsevrålet". På Facebook har de skapat eventet "Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset". Marschen kommer att hållas på flera håll i Sverige, bland annat Stockholm, Jönköping och Göteborg.

– Många känner stor oro för att det inte ska finns plats på förlossningen när de ska föda barn. De är rädda att behöva åka långt eller föda i bilen, säger Malin Wallismo.

Hon hoppas att BB-marschen kommer att dra uppmärksamhet till att förlossningsvården är eftersatt.

– På många sätt är det här en kvinnofråga. Livmoderbärare och kvinnor behöver vården och det är kvinnor som utför yrket. Det är så typiskt att det här är underprioriterat när det handlar om kvinnor och görs av kvinnor, säger Malin Wallismo.

Emily Wallstedt har goda erfarenheter från sin förlossning på Ryhov men hon upplevde att hon behövde kämpa för att få rätt eftervård.

– Förlossningsvård och kvinnohälsovård hänger ihop. jag tror att personalbristen gör att man får kämpa mycket för att få den vård man behöver, säger Emily Wallstedt.

Sedan arrangörerna skapade Facebook-eventet "BB-marsch Jönköping" har många redan anmält intresse.

– Jag tycker det är ett fantastiskt gensvar på bara en dag så jag hoppas att det ringlar på. Vi vill få med så många som möjligt, säger Malin Wallismo.