Läs mer: Här finns de dyraste lyxvillorna - se topp tio listan i Jönköping

Under 2017 växte invånarantalet i Jönköping rekordsnabbt. För första gången har befolkning ökat med mer än 2 000 invånare.

− Det är fantastiskt roligt att Jönköpings kommun fortsätter att växa på det här sättet. Ökningen är rekordstor och aldrig tidigare har vi vuxit i samma takt, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Uppgifterna är hämtade från Statistiska Centralbyrån som presenterade sin statistik under onsdagen.

Antalet kvinnor ökade med 899 personer eller 1,3 procent och antalet män ökade med 1 285 personer eller 1,9 procent.

Under året uppgick antalet invandrare till 1 690 personer och antalet utvandrare till 408 personer, vilket ger ett invandringsöverskott på 1 282 personer.

I gruppen invandrare ingår alla som varaktigt flyttat hit från ett annat land – även personer som är födda i Sverige och är svenska medborgare. Asylsökande ingår inte.

Totalt flyttade 7 341 personer in i kommunen, medan 5 592 personer flyttade ut. Därmed hade Jönköping ett flyttningsöverskott på 1 749 personer.

Kommunen hade samtidigt ett födelseöverskott på 413 personer. Antalet födda uppgick till 1 615 personer och antalet döda till 1 202 personer.

I genomsnitt ökade invånarantalet i landets kommuner med 1,3 procent under 2017.

Befolkningsökningen välkomnas av den politiska ledningen. Men samtidigt brottas kommunen med att få fram skolor, förskolor och bostäder.

− Vi behöver fortsätta utveckla servicen och tjänsterna i hela kommunen. Bostadsfrågan är otroligt viktig, liksom arbetet med att bygga fler förskolor och skolor, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.