Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berry Lilja fick Tage Erlanders medalj

Berry Lilja har fått Tage Erlanders hedersmedalj – efter att ha överskridit kravet för att få den med tio år. Överlämnandet skedde i samband med lokalavdelningens årsmöte.

Tage Erlanders hedersmedalj är den finare av de två medaljer som delas ut inom socialdemokratin. Den andra är Brantingmedaljen. Efter ansökan befanns Berry Lilja, med sina 40 år i fullmäktige, vara en värdig mottagare.

Att medaljen är just Tage Erlanders är ingen tillfällighet. Våra äldre läsare kanske minns tiden då det alltid var Erlander som var statsminister. Han tillträdde 1946 och satt till 1969, då han lämnade över till Olof Palme. Med sina 23 år som regeringschef har han inte bara det svenska rekordet. Faktum är att det inte finns någon, demokratiskt vald, regeringschef i hela världen som suttit längre!

Men Berry Lilja är inte heller så dålig med sina 40 år i kommunfullmäktige. Och att avgå från fullmäktige innebär inte att han lämnar politiken helt, utan sitter kvar på sitt nyvunna uppdrag i regionfullmäktige.

Nexhat ny som ordförande

Vid årsmötet antogs också ett uttalande: En protest mot 5-klöverns krympningar av budgeten; tre procent 2018 och en procent 2019. Detta har drabbat biblioteksverksamheten och de äldres nattpatrull. Neddragningarna genomförs utan protester, konstateras det, trots att företrädare från Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna tidigare uttalat sig som om man var emot dem.

Till ordförande valdes Nexhat Shabani medan Inger Strandlund fick förtroendet som kassör. Övriga i styrelsen är Anna-Karin Slunge, Robert Alkemark, Kenth Williamsson, Patric Ahlberg och Josephine Svanberg.