Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om åtal mot 16-åringen kommer på måndag

Polisen och Åklagarmyndigheten ska hålla en pressträff på måndag om utredningen av mordet på ’Gica’. Enligt kammaråklagare Linda Schön kommer ett beslut att fattas i ärendet.

Hon säger att hon, tillsammans med polisen och socialtjänsten, på måndag kommer att redogöra för hur utredningen har gått.

– Beslut ska fattas i ärendet på måndag och vi ska en pressträff i Jönköping på polishuset klockan 13 på måndag, säger Linda Schön.

Men du kan inte säga när åtal väcks?

– Nej, men jag kan säga att avsikten är att fatta beslut i ärendet i anslutning till den här pressträffen.

Förutom åklagaren själv kommer det också finnas representanter från polisen och socialtjänsten på plats.

Den 26 september hävde kammaråklagaren Linda Schön häktningen av 16-åringen, men han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mordet på ’Gica’. 14-åringen är inte straffmyndig. Vad gäller honom kan åklagaren antingen avsluta utredningen och protokoll skickas till socialtjänsten, eller så avslutas utredningen och så kallad bevistalan väcks, enligt Sveriges Radio. Bevistalan är mycket ovanligt och innebär att det sker en förhandling i domstol i syfte att ta reda på hur brottet begåtts. Om barnet bedöms ha begått brottet döms inget straff ut, skriver Sveriges Radio.

Gheorghe ’Gica’ Hortolomei-Lupu hittades död den 8 augusti vid Smedbyn i Huskvarna. Den 16-årige pojken greps måndagen den 27 augusti misstänkt för mordet.