Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bild på bagaren från 1956 – här är han

JP har fått svar om en bild som publicerades i lördagstidningen. På uppslaget JP Nostalgi syntes en bagare framför ett gäng marsinpangrisar. Fotot var daterat till år 1956, men det saknades namn på bagaren. Fram till nu. – Det är en bild på min far Gösta Bergling som drev Sandéns konditori i Jönköping, säger Margareta Collin, som är dotter till bagaren.

Dottern Margareta Collin, född Bergling, bor i dag i Göteborg. På lördagsmorgonen fick hon ett samtal från en vän som berättade att en gammal bild på hennes pappa hade publicerats i JP. När hon fick höra att JP inte hade lyckats få reda på namnet valde hon att ringa upp redaktionen och berätta.

Bagaren Gösta Bergling var född 1917 och drev välkända Sandéns konditori på Klostergatan i Jönköping under många år. Han blev 77 år gammal.

Och namnet Gösta Bergling för så klart tankarna till Selma Lagerlöfs klassiska roman "Gösta Berlings saga".

– Det skiljer ju ett g i namnet. Men en rolig sådan anekdot inträffade när jag var barn, kanske 10-12 år gammal, och vi var på besök i Värmland. När min far skrev sitt namn i en gästbok så var det människor som blev arga på honom för att han påstod att han hette så, säger Margareta Collin och skrattar.