– Jag blev uppringd av en reporter som artigt frågade om det var ok att lägga ut bilderna, berättar Kindbom. Det var fem år sen jag la ut dem på webbplatsen Flashbak så jag hade nästan glömt bort dem, men de har tydligen legat där och grott in sig.

Totalt handlar det om 16 bilder. Dessa togs under en semestervecka i London 1979. Den då 27-årige Kindbom var där med ett gäng andra fotointresserade från Södra Vätterbygden.

– Det var långt före mobiltelefonernas tid, säger Kindbom, man strosade runt med sin kamera, knäppte en bild, man behövde inte ens fråga om lov… snabbt upp, snabbt ner. Man tilläts vara anonym i storstaden.

Det skulle dröja till 1991 innan Kindbom blev en professionell fotograf. Vid tiden för Londonresan var han fortfarande ”bara” en ivrig amatör. Inte visste han då att han skulle föreviga en världsmetropol i slutet av en epok. Som journalisten Richard Jones skriver i sin hyllningsartikel av gästfotografens fotokollage: ”Genom sin lins fångar Kindbom en nästan främmande generation av karaktärer, fria från teknologins alla fällor och Instagramfilter, Margaret Thatcher hade precis blivit premiärminister och det kommande decenniet skulle världen förändras i grunden.”

– Allt man tänker på som fotograf är att fånga stunden och mest tacksamt var det att gå till Speakers corner i Hyde park, där fanns det gått om människor som ville synas och höras, minns Kindbom.

Bland de excentriska figurerna som fastnade på bild var den gamla damen som låg och rökte sina plockade fimpar, kvinnan med apan och tjejen i solbrillor. Den sistnämnde ska heta Sarah och bor i dag i East Anglia.

– Jag fick ett mejl av en man som identifierat henne som sin goda vän Sarah, säger Kindbom. Mannen berättar att hon bodde i London under punkeran i slutet av 70-talet och att hon är 60 och bort i Ipswich numera. Thomas Gladding, som han hette, tyckte det var ett jättefint foto och skulle vidarebefordra det till henne.

Evening Standard har varit en av London ledande kvällstidningar i 160 år och läses dagligen av närmare en miljon. Hur stor läsekretsen är på nätet kan man bara gissa sig till, men det rör sig åtminstone om fler än papperstidningen.

– Jag glömde att fråga om det utgår någon ersättning per bild, skrattar Kindbom, men det är ju äran som räknas.

Hans favoritmotiv från Londontrippen 1979 är ändå tjejen med poliskonstaplarna.

– Hon ställde nog bara en vänlig fråga, men på fotorullen ser det ut som en liten flirt, menar Kindbom, men det var det som var grejen… man gick på känsla… ett knäpp, sen var motivet borta…

Georg Kindbom har inte varit i London sedan det begav sig. Han driver i dag sin egen fotoateljé i Smedbyn i Huskvarna.

Fotnot: