Uppdraget kan verka svårt, men matpedagogen Frida Ambjörnsson klarade det. Uppgiften var att skapa en sjudagarsmeny för två vuxna och två barn för cirka 500 kronor. Och det gick, men då får man snällt dricka vatten som måltidsdryck. Till uppdraget hörde också att maten skulle vara varierad, nyttig och god. Och nog vattnas det i munnen vid tanken på rösti med lingonfraiche och stekt rökt tärnat sidfläsk, eller kyckling med frästa grönsaker och gräddig sås med dijonsenap och sambal oelek.

Frida Ambjörnsson är en av länets få måltidspedagoger, faktiskt Gislaveds kommuns första, och jobbar på Strandsnäs förskola i Smålandsstenar. Hennes jobb går bland annat ut på att få barnen att intressera sig för maten de stoppar i sig. Men givetvis är en del av det hela också att hålla i pengarna, så är det nånting hon kan är det att göra upp en matbudget.

Hon föreslår att göra matbudgeten till ett familjeprojekt:

– Planering är a och o. Sätt er en gång i veckan och planera för den närmaste tiden. Låt barnen också få vara med.

Hon tipsar vidare om att verkligen använda det som finns hemma.

– Det finns inget godare än champinjoner som ser lite trötta ut. Det är då de har den fylligaste smaken.

Och hon menar att alldeles för många slänger maten för fort, eller glömmer att den finns där:

– Ta ut maten ur kylen och skafferiet och kolla vad som faktiskt finns.

Därefter är det dags att göra upp veckomatsedeln utifrån det du har och efter en titt i appar eller reklamblad. Att handla mat efter säsong är inte bara klimatsmart utan brukar även ge utslag i plånboken.

Själv är hon förtjust i rotfruktssaker av alla de slag, de är goda, nyttiga - och billiga. Och den rostade rotfruktssoppan som står på menyn på nästa sida är en favorit hos barnen.

Förutom att strunta i halvfabrikat går det att spara in rätt mycket på köttet.

– Låt det bli tillbehör i stället.

Och visst märks det på menyn att Frida inte är nån storförbrukare av kött - två vuxna och två barn delar på 1 kilo kycklingfiléer, 200 gram rimmat fläsk och 250 gram nötfärs.

Däremot tycker hon inte att man ska "förstöra" de vanliga rätterna, utan istället göra något helt annat:

– En köttfärssås ska bestå av köttfärs, inte en massa annan utfyllnad. Om man väljer att ha röda linser i, är det nåt annat.

Relaterat till artikeln