När Thomas Mann anlände till Amerika utropade han: "Där jag är, där är Tyskland". Det var inte särskilt blygsamt, men han var faktiskt inte helt fel ute. Som hyllad författare till verk som "Bergtagen" och "Buddenbrooks" hade han redan under sin livstid en unik position inom den tyska språktraditionen.

När biografin "Familjen Mann" tar sin början är Thomas Mann en medelålders man och Tysklands främste författare. Han får Nobelpriset i litteratur 1929, men detta nämns mest i förbigående. Här framträder Thomas Mann först och främst som pappa till sex ytterst begåvade söner och döttrar. Han må vara en stor författare, men Thomas Mann är en usel förälder. Han är ständigt frånvarande - det viktiga är att den store författaren inte blir störd - och allt ansvar för hemmet och barnens uppfostran ligger hos hustrun Katia.

"Familjen Mann" skildrar kronologiskt familjemedlemmarnas liv. Den inleds på 20-talet när de äldsta barnen har blivit vuxna och avslutas på 2000-talet när den yngsta dottern dör.

Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth och Michael har det inte så lätt. De kämpar under hela sina liv - oftast förgäves - för att få pappans bekräftelse. Å andra sidan lever de gott på hans berömmelse och vänjer sig vid dyra vanor.

De sex barnen är synnerligen begåvade, var och en på sitt eget sätt, men också vilsna själar. De växer upp i skuggan av den världsberömde pappan och den ungdomliga revolten är oundviklig; barnen försöker alla hitta sin egen väg i livet.

De två äldsta blir utåtagerande rebeller, mellanbarnen har svårt att hitta en egen röst och de yngsta blir bortskämda som föräldrarnas favoriter.

Det är mamma Katia som visar omsorg för barnen. Så snart de är vuxna innebär det att hon skickar pengar för att finansiera deras kostsamma livsstil. Brevväxlingen består i vanliga fall av förtvivlade krav på mer pengar. Mamman klagar högljutt, men gör alltid som de vill.

"Familjen Mann" läses inte sällan som en såpa i höglitterär miljö. Här finns sex, droger och tragiska dödsfall, här finns passionerade kärleksaffärer och dramatiska uppbrott. Det är med andra ord väldigt underhållande läsning, utan att det blir ytligt för ett ögonblick.

Författaren Tilmann Lahme lyckas presentera en omfattande research på ett rappt och okonstlat sätt, och han kommer familjemedlemmarna nära på ett personligt plan. Samtidigt placerar han familjens öden och äventyr i ett större politiskt sammanhang. Det blir i högsta grad en berättelse om Tyskland, om Europa och om världen.

Det finns många aspekter i "Familjen Mann" som har relevans i vår tid. Boken skildrar livet som flykting, även om familjen Mann naturligtvis är ovanligt privilegierad.

Thomas Mann tvekade i det längsta inför att ta avstånd från Hitlers regim. Han gjorde det så småningom och förlorade sitt medborgarskap. Det är hans barn som tvingar fram ställningstagandet. De är otåliga på ungdomligt vis och agerar med ilska mot den undfallenhet som Hitler möter, mot en eftergiftspolitik som aldrig kan stoppa krigshetsarna.

Klaus och Erika blir aktivister som skriver böcker, driver teatersällskap och gör sitt bästa för att samla exiltyskarna till ett motstånd. De är modiga, på gränsen till dumdristiga - och historien ska ge dem rätt.

Samtidigt har barnen i familjen Mann olika personliga problem. Klaus lever som en rockstjärna med ett enormt drogintag och ett stort antal sexpartners. Han hittar ändå tid för att etablera sig som en författare i sin egen rätt och skriver ett stort antal böcker (bland annat "Mefisto" som långt senare skulle bli en mycket sevärd film).

Flera av de andra barnen skriver också böcker, men mottagandet är överlag nedlåtande och respektlöst. Kritikerna har svårt att bortse från det berömda efternamnet. Det är svårt att göra ett namn för sig själv när alla andra endast ser till kändisskapet.

Alla i familjen Mann lever med asylens osäkerhet inför framtiden. De har tvingats fly undan fascismen som sprider sig som en farsot över Europa. De flyr från land till land innan de så småningom hamnar i USA. Det medför en rotlöshet som får förödande konsekvenser.

De sex barnens komplexa personligheter framträder efterhand och det är utan tvekan en mycket speciell familj. De blir levande på ett spännande sätt när de blir mer än bifigurer i en författarbiografi. De får ett slags upprättelse då var och en av dem är tillräckligt intressant för en bok i sin egen rätt. Som familj har de fått den välskrivna biografi som de förtjänar.