Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blandade känslor på stadsbiblioteket

Det bjöds på kärlek, sorg och saknad på löpande band när Världspoesidagen firades på Stadsbiblioteket under torsdagen. På scenen stod elever från Jönköpings Folkhögskola. – Vet inte, men orden bara strömmade ur mig, berättar Ronza Georgis, 24 år

Flygeln på andra plan är fullsatt. Atmosfären är förväntansfull, församlingen nästan skriker efter andlig spis. Den första dikten läses på persiska, följt av arabiska. Översättare gör innehållet förståeligt. Men rytmen och budskapet går på något sätt fram utan tolk. Att döma av de varma applåderna.

– Det är lite nervöst, man tittar ogärna på publiken medan man läser, säger Ronza Georgis.

Ronza kom från Irak när hon var tolv år, 2007. Hon tänker och talar alltså på svenska, men något i modersmålet assyriska får henne att minnas och drömma. Ändå väljer hon att framföra sin dikt på engelska och kallar den ”Don't forget”.

– Jag skulle vilja göra det på assyriska, men jag klarar inte riktigt att skriva och läsa på det språket, därför väljer jag engelska, säger Ronza.

Det handlar om kärlek och längtan. På frågan om hon skriver för någon särskild person blir det ett kryptiskt svar. Huvudsaken är att man känner igen sig och förstår andemeningen.

De 20 eleverna går allmän kurs. Här är det svenska språket den röda tråden, att förkovra sig i det och känna sig bekväm med att använda det i vardagen. Men på en internationell poesidag, inrättad av Unesco, är det förstås själva grejen att samlas och bejaka alla världens språk.

– Det är fjärde året som Jönköpings Folkhögskola framför dikter i stadsbibliotekets regi, det ger eleverna en chans att uttrycka sina känslor,tycker läraren Gabriella Hedman.

Dikter på spanska och thailändska framförs också. Och på svenska.

Några rader som etsar sig fast är, fritt översatt: Varför är vissa födda med svagare psyke? Varför är vissa födda ledare och en del inte? Varför vänta på en evighet som inte kommer? Varför har livet så många frågor?