Oktober är sedan i fjol trygghetsmånad på Råslätt och på torsdagen uppmärksammade Vätterhem satsningen med en trygghetsdag i Råslätts Centrum. Bland annat polisen var på plats och uppmuntrade folk att sätta klisterlappar på trygga och otrygga platser på en karta över Råslätt.

”Ser man en polisbil fattar man att något har hänt”

Tre tonårstjejer som vill vara anonyma pekade bland annat ut vägen från torget in till bussgaraget på Råslätt som en otrygg plats. De tycker även att områdena vid konstgräsplanen och isbanan på Råslätt känns otrygga, framför allt kvällstid.

– Sedan är det lite läskigt med alla fulla studenter vid Sockertoppen, säger en av tjejerna.

– Jag hörde ett skott på Råslätt en gång och ser man en polisbil fattar man att något har hänt, säger en annan av tjejerna.

”Det som hände på Råslättsskolan är skrämmande”

De säger samtidigt att de inte går runt och är rädda på Råslätt, utan tycker att det är ett lugnt område.

– Men det som hände på Råslättsskolan är skrämmande och det är nog många på skolan som inte känner sig lika trygga längre, säger en av tjejerna.

De nämner att lärarna på Stadsgårdsskolan där de går har varit bra på att prata om knivattacken och tycker överlag att det är lugnt på Stadsgårdsskolan.

– Det var väldigt oväntat att det hände på Råslättsskolan, jag trodde inte att det skulle hända där, säger en av tjejerna.

I en anmälan mot Råslättsskolan till Skolinspektionen står det att flera föräldrar funderar på att byta skola, men tjejerna som JP pratade med vill gå kvar på Stadsgårdsskolan.

”Vi på polisen har en annan bild”

Sara Alving, kommunpolis i Jönköping, pratade på torsdagen med folk om bland annat trygga och otrygga områden på Råslätt.

– Vi får en bild av hur folk upplever det är att bo här och vad vi kan göra för att de ska känna sig trygga.

Många tyckte liksom tjejtrion ovan att området mellan torget och bussgaraget är otryggt kvällstid för att det är en mörk plats och för att det förekommer berusade personer där.

– De flesta upplever att det är tryggt här och trivs på Råslätt. Vi på polisen har en annan bild, Råslätt är ett av våra utsatta områden med bland annat skadegörelse och narkotikabrott, säger Sara Alving.

Vill involvera de boende

Annika Wikström, förvaltningschef på Vätterhem, betonar att trygghetsdagen inte anordnas som en följd av knivattacken på Råslättsskolan. Hon berättar att man med trygghetsdagen vill anordna aktiviteter för de boende på Råslätt och involvera dem i området de bor i.

– Inte för att det är otryggt på Råslätt, utan vi vill delge de boende vår kunskap i de här frågorna och hoppas att det här ska leda till en större delaktighet på området.

Relaterat till artikeln