Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boknyheter i augusti: Så är Wolff, Knausgård och Nessers nya romaner

Artikel 2 av 6
Årets böcker
Visa alla artiklar

Varje vecka recenserar kulturredaktionen flera nyutgivna böcker. Här hittar du de tio senaste texterna. Kritikerna har bland annat läst nya romaner av Lina Wolff, Linda Boström Knausgård och Håkan Nesser.

1. Skildrar psykisk sjukdom från insidan

Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

Ur recensionen:

"Även om kritiken som framförs mot psykiatrin är ursinnig blir den samtidigt behärskad och saklig, nästan som på distans. Liksom i de fyra tidigare prosaböcker Boström Knausgård har publicerat rör det sig om starka känslor. Få svenska författare lyckas skriva med liknande språkligt fokus, men Sara Stridsberg och Mare Kandre är givna referenspunkter."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

2. Dikter med semesterstämning

Jag vet att du väntar på mig av Maria Vedin

Ur recensionen:

"Maria Vedin har gett ut poesi sedan 90-talet. ”Jag vet att du väntar på mig” är hennes tolfte bok, och det är tråkigt att hon inte har fler läsare. Hon skriver med en förtätad närvarokänsla en norrbottniskt anstruken berättande dikt, där de enskilda dikterna står som patinerade bilder i ett fotoalbum."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

3. Poesi med stort allvar

Till Athena av Mattias Jeschko-Edberg

Ur recensionen:

"Poesin blir en del av de misslyckanden som behäftar människan och hennes göromål. I Jeschko-Edbergs berättande dikter visas att vi måste försöka ändå, trots allt som talar mot våra strävanden. Poesi som tyngs av sitt angelägna ärende blir sällan bra, men här lyckas faktiskt uppsåtet balanseras med en lyckosam estetik. Vad som återstår att göra när världen kraschar blir att fixa vardagen, om inte för oss så för kommande generationer."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

4. Den allra första svenska diktsamlingen

Odae Sveticae av Samuel Columbus

Ur recensionen:

"I Nirstedt/Litteraturs serie ”Poesibiblioteket” återutges klassiska svenska diktsamlingar, och som en av de första böckerna återfinns Samuel Columbus ”Odae Sveticae” från 1674. Den är också känd som den första svenska diktsamlingen, tillkommen under barockens högtidsepok."

Läs hela Björn Kohlströms recension här:

5. Nattsvart av Guldbaggevinnaren Saga Becker

Våra tungor smakar våld av Saga Becker

Ur recensionen:

"Hon skriver så vackert. Poetiskt på ett sätt om påminner om fransk absint, Strindberg och Baudelaires ”Det ondas blommor.” Här finns en undergångslängtan, en destruktiv kraft som hotar att slutgiltigt ta över.”

Läs hela Ulla Strängbergs text här:

6. Håkan Nesser skriver vemodigt om gammal kärlek

Halvmördaren. Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Ur recensionen:

"Nya ”Halvmördaren” innehåller föga oväntat alla de klassiska Nesser-ingredienserna. Den här gången handlar det inte om en deckare, även om ett mord förekommer. Snarare är det faktiskt en kärleksroman, av det något bitterljuva slaget."

Läs hela Rikard Flyckts text här:

7. Hejdlös ny roman av Augustvinnaren Lina Wolff

Köttets tid av Lina Wolff

Ur recensionen:

"Att återberätta handlingen i Wolffs nya roman får den att te sig som en melodram, som ibland övergår i fars. Betyder det att den är snaskig och billig? Nä – snarare är det ett modigt sätt att skriva, som vittnar om inflytande från helt annat håll än vad den gängse svenska författaren annars uppsöker. Med andra ord: mindre prydlighet, mer excess."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

8. En mycket mänsklig science fiction-roman

Teonauterna av Sam Ghazi

Ur recensionen:

"Precis som i debuten diskuterar Ghazi artificiell intelligens, eller i det här fallet snarare halvartificiell intelligens. Samtidigt ställer han frågor om vad en människa egentligen är: Är det fortfarande en människa när hen berövats sin kropp och reducerats till en hjärna, eller närmare bestämt avbilden, skuggan av en hjärna?"

Läs hela Rikard Flyckts text här:

9. Antikens Kirke förvandlade våldtäktsmän till svin

Kirke av Madeline Miller, i översättning av Niclas Nilsson

Ur recensionen:

"Miller väljer i stort sett att följa myten. Även om historien i sig är välbekant är det hela tiden spännande, och gränsen mellan gudar och dödliga suddas ideligen ut. Vi får träffa brorsdottern Medea, Daidalos och gossen Ikaros, Minotaurus, Prometheus, med flera."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

10. Thom Lundberg följer upp med thriller i operamiljö

Föreställningar av Thom Lundberg

Ur recensionen:

"Efter Thom Lundbergs debut, den magnifika ”För vad sorg och smärta”, infann sig en viss oro: tänk om det här var hans stora ögonblick, att han inte skulle ha fler lika bra berättelser i bakfickan. Den farhågan kan genast tillbakavisas, då hans andra roman ”Föreställningar” innebär en markant utveckling, i synnerhet berättartekniskt."

Läs hela Björn Kohlströms text här: