Bäst i länet – enligt omdöme från Jönköpings hembygdsförbunds externa jury, med chans på att bli bäst i landet alltså – ”Bondstorps socken – En resa i tiden”, eller kort och gott ”Bondstorpsboken”.

Relaterat till artikeln

För två år sedan träffade vi bokens upphovsmakare, Christer Sjöberg, Torild Bornetun och Lennart Davidsson, när de jobbade för att matcha bilder och texter. Efter att ha valt bort bland annat alla obebodda torp, koncentrerade man sig på ett tiotal byar i socknen, förutom själva kyrkbyn. Därifrån, från byarna, berättades historier inspirerade av såväl arkiv som av dess invånare.

Christer Sjöberg, Torild Bornetun och Lennart Davidsson sammanställde Bondstorpsboken med assistans från Camilla Appelqvist.

Resultatet blev en bok med många bilder på människor som bott i, eller passerat, bygden. Det tillhör ovanligheterna i hembygdssammanhang. Kanske var det för att man här hade tillgång till många bilder. På många av de äldre bilderna syns förutom människor också deras käraste ägodel; mangårdsbyggnaden, hästen, hönshuset, bilen eller bensinstationen.

Boken släpptes på hemvändardagen i Bondstorp lördagen den 1 september 2018. Varför är den då aktuell nu, två år senare, kan man fråga sig.

Svaret ligger i att Sveriges hembygdsförbund delar ut priset till olika kategorier olika år. I fjol delades priset ut till Svedala Barabygdens årsbok, där man bedömer tre av årsböckerna. Den utmärkelse som tillkännages på årsmötet i Nyköping i maj ska gå till en monografi – alltså till en bok som handlar om någonting speciellt, icke periodiskt.

– Jag hoppas att vi till kommande år kan säga att det här, formellt, är vår Årets hembygdsbok, säger ordföranden i länets hembygdsförbund Irene Oscarsson.