Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmän från Jönköpings län skickas till katastrofläget i Dalarna

Stora skogsbränder rasar just nu på flera platser i mellersta Sverige. Ett 20-tal brandmän från Jönköpings län skickas därför till Dalarna för att hjälpa till med det avancerade släckningsarbetet.

På onsdagen skickades ett 20-tal brandmän från Jönköpings län för att hjälpa till med släckningsarbetet kring skogsbränderna i Dalarna.

Jonas Petri, räddningschef i beredskap i Jönköpings län, berättar att räddningstjänsten har fått en förfrågan från Dalarna om att hjälpa till.

– Vi sitter i planeringen nu och vi ska få iväg en första omgång idag (onsdag). Vi fick en förfrågan från Dalarna och vi kommer att stödja med brandmän från länet, berättar han.

Ett 20-tal brandmän från länet skickas till Dalarna i ett första läge. Förfrågan gäller på tre veckor men brandmännen kommer att stanna i en vecka till att börja med.

– Vi har gjort så att våra resurser tillsammans med Västra Götaland och Halland stödjer Dalarna i första hand. Resurser från Skåne hjälper Gästrikland, säger Petri och fortsätter:

– Det är stora bränder, det är flera bränder och häftiga brandförlopp. Det är ett ganska avancerat skogsbrandssläckningsarbete.

Jonas Petri berättar att detta inte kommer att påverka räddningstjänstens arbete på hemmaplan i Småland.

– Vi försöker naturligtvis att balansera risken vi har på hemmaplan men vi behöver hjälpa varandra. De har pågående bränder och vi har risk för bränder. Självklart har vi beredskap för vad som kan hända hos oss men för vår del har vi inte gjort något avkall på vår beredskap i nuläget, säger han.

De brandmän som skickas till Dalarna är personal som har gått in och jobbat från semestern och de som är jourlediga. Enligt Jonas Petri är räddningstjänsten hårt ansatt på grund av torkan.

– Vi hanterar dagligen många bränder, mellan 15 och 20 stycken och självklart är det ansträngt. Men det är självklart att vi hjälper till och det känner personalen också. Ska vi ha hjälp i framtiden behöver vi hjälpa till i nuläget, säger han.