Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på sjuksköterskor konstateras efter första fall på äldreboende

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Efter fredagens rapport om ett första utbrott av covid-19 inom äldrevården i Vaggeryds kommun, ombeds alla tillgängliga sjuksköterskor att höra av sig. – Annars har vi en bra beredskap vad gäller utrustning och kan hålla en högre skyddsnivå än vad som rekommenderas nationellt, säger socialchef Lotta Damberg.

Vaggeryds kommun och länet tros nu vara på väg mot en kulmen av coronasmitta.

– Lokalt och regionalt tror de flesta bedömare att vi nu är inne i en ökande trend. Vad man funderar över är hur vi ska klara det personalmässigt om det blir en prövning under lång tid, säger Gert Jonsson.

Skarpt läge

Det är inte första gången som kommunen kallar till information om coronaläget, men efter fredagens första konstaterade fall inom äldreomsorgen kan sägas att man nu har gått in i skarpt läge:

– Vi har haft en hög beredskap ända sedan den 16 mars och har vidtagit många åtgärder för att minska riskerna och i det ljuset känns det här som ett misslyckande. Samtidigt vet vi ju att även kommunerna runt oss har drabbats och frågan är om det hade gått att undvika – nu fokuserar vi på att hålla smittan nere, säger Lotta Damberg.

Det cirkulerar uppgifter om flera smittade och var de ska finnas. Närstående till alla brukare uppdateras löpande om läget för att inte behöva vara oroliga i onödan. Från kommunens sida vill man däremot inte gå ut med allmän information om varken antal eller plats. Inte mer än att ”smitta finns inom socialens verksamhet”.

”Håller på sekretessen”

– Policyn om hur vi ska informera har diskuterats mycket under hela våren och har ändrats löpande, vilket är anledningen till att man kan ha sagt en sak vid ett tillfälle och att vi nu gör på ett annat sätt. Målsättningen är att hålla på sekretessen och att inte oroa våra anställda, säger Lotta Damberg.

På frågan om hur och när smittan kom in i äldrevården säger hon sig inte veta:

– Även om det är besöksförbud till våra boenden är det inte totalstopp: Närstående får komma in för att närvara i livets slutskede och våra boende besöker ibland sjukhuset – nu förbereder vi oss för hur vi ska göra med de som har vårdats för covid-19 och som har skrivits ut från sjukhuset – men kan utgöra en fara för andra boende.

Den som smittas hålls isolerad på sitt rum och även avdelningen isoleras. Detta innebär också att personalen undviker att röra sig mellan olika boende och olika avdelningar. Det är alltså ingen som har förts iväg för intensivvård.

– Jag vill också berätta att vi i Vaggeryds kommun inte lider någon brist på skyddsutrustning, utan kan hålla en högre nivå än rekommendationerna på nationell nivå. Vi har exempelvis nyligen fått hem 180 000 par handskar och 35 000 munskydd och bland annat handsprit tillverkas inom kommunen – många vill hjälpa till.

Sjuksköterskor sökes

Hur är det med möjligheter till provtagning?

– Sedan tre veckor tillbaka har vi kunnat provta misstänkta boende och personal. Det är inget problem, säger socialchefen.

De kommunala företrädarna är överens om att personalförsörjningen kan bli den svåraste nöten att knäcka om coronapandemin blir djup och långvarig. Många av boendenas ordinarie personal saknar erfarenhet av att ta hand om sjuka personer, och de som har erfarenhet behöver vila emellanåt. Annars har frånvaron, på grund av egen sjukdom eller vård av barn minskat, från 30 procent i februari till 15 procent i mars.

– Nu tittar vi på om det finns anställda med sjukvårdsutbildning inom andra verksamheter. Skolsköterskor är en given grupp, men även de som nu är anställda inom kultur- och fritidsförvaltningen kan komma ifråga, och det kan finnas andra inom näringslivet som också kan vara intresserade, säger kommundirektör Annika Hedvall.

Under sommaren blir det fokus på att till varje pris rädda liv. Det innebär att ambitionsnivån för allt annat måste sänkas – om det behövs.