Önationen Madagaskar, som ligger utanför Afrikas östkust, drabbades av en kraftig cyklon i mars förra året. Konsekvenserna av cyklonen, som hade namnet Enawo, märks nu vid skörden av vaniljstänger. Omkring 30 procent av odlingarna på Madagaskar beräknas ha förstörts och det har inneburit att inköpspriset på vaniljstänger på kort tid har stigit rejält.

Flera svenska inköpare som TT varit i kontakt med som kryddföretagen Kockens och Santa Maria, som bland annat säljer vaniljstänger, bekräftar bilden av ett kraftigt höjt inköpspris. Även glasstillverkaren Triumf Glass uppger att förhållandena i Madagaskar har gjort situationen mer problematisk.

Vi måste bara ha vanilj. Det är en jätteviktig ingrediens för oss. Det är priserna som skjuter i höjden och det kommer att innebära att priserna till konsumenter kommer att öka, säger Felix Müntzing, marknadschef på Triumf Glass till TT.

Madagaskar står för omkring 48 procent av vaniljproduktionen i världen. Cirka 25 procent av vaniljstängerna odlas i Indonesien. Papua Nya Guinea, Mexiko, Kina och Turkiet står därefter tillsammans för omkring 20 procent av den totala odlingen i världen.