De aktuella vaccinen är Havrix och vuxendos av Vaqta mot hepatit a samt vuxendos av Twinrix mot hepatit a och b.

– Det ser olika ut på olika mottagningar. På vissa finns det lager kvar men just nu går det inte att beställa mer, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

– Men blir det en långvarig brist kan det ta slut i förråden.

Havrix beräknas finnas igen i mitten av februari medan Vaqta och Twinrix väntas dröja till april.

Vaccinbristen påverkar regioner och landsting i hela landet. Dock är det inte alla som använder de aktuella vaccinen som grund och där kan det finnas andra vaccin mot hepatit på lager.

– Man kan också ge immunoglobulin men det ger bara tillfälligt skydd, säger Malin Bengnér.

– Det är bra att vara ute i god tid och om det är slut nu och man har hört sig för i god tid så kan det ju lösa sig. Ett allmänt råd är att man bör se över sitt vaccinationsskydd ett tag innan man reser, inte veckan innan.

Vaccinbrist inträffar då och då kan bero på flera olika orsaker​. Sverige köper in vaccin från en global marknad där ibland andra mer folkrika länder kan gå före när efterfrågan är stor. Det kan också hända saker i produktionen som gör att det blir färre doser än väntat.

– Den här gången tror jag det var någon lastbil som hade vält och det hade skadats en massa doser. Det är sådant vi inte styr över, säger Malin Bengnér.