En efter en har de friat. Naturligtvis inte till Centerledaren personligen – det som lockar är däremot hennes partis 31 riksdagsmandat, som har kommit att få stor betydelse för regeringsbildningen.

Ulf Kristersson (M) försökte mer eller mindre beordra Annie Lööf (C) att acceptera en allians med stöd av Sverigedemokraterna, den medföljande bruna gyttjan till trots.

Hårt pressad mellan å ena sidan löftet att hålla ihop Alliansen, och å andra sidan försäkran att inte under några omständigheter liera sig med SD, fick Lööf en tuff period. För två veckor sedan slet hon sig slutligen definitivt loss, under den där helgen då presskonferenserna avlöste varandra och M-ledaren tvingades att erkänna sig besegrad.

Men tillvaron blev inte mycket lättare för det liberala så kallade mittenpartiet, för just som hon återfick friheten dök nästa friare upp. Vad som har sagts i samtalen mellan Stefan Löfven (S) och Annie Lööf får vi nog veta först när den förre släpper sina memoarer. Sannolikt har han försökt fresta henne med att stretcha den i dag så stelbenta arbetsrätten, trots att LO gick i taket bara han antydde att denna var en fråga där Socialdemokraterna skulle kunna hitta kompromisser med Centerpartiet.

Förhoppningsvis är han inte så blind att han förväxlar Centerns position nära mitten med att partiet är berett att ge tummen upp till vilken S-politik som helst. Det kan vara värt att påminna om att Centerns stämpel som ett socialliberalt parti endast stämmer till viss del. När det gäller ekonomi och just arbetsrätt hamnar det betydligt längre till höger. Och med tanke på att en klar majoritet av väljarna röstade på icke-socialistiska partier, är detta något S-ledaren måste förhålla sig till.

Men, så länge Sverige saknar en gräns för tiden mellan val och en ny regering, kan blocken fortsätta sin chicken race-taktik där ingen vill vara den som ger sig först. Och i brist på verklig information om samtalens innehåll får ytliga detaljer större utrymme. Som under fredagens ”Skavlan” (SVT 26/10) då Annie Lööf fick frågan vad Stefan Löfven bjöd på under sonderingssamtalet. ”Kaffe”, blev svaret, men med tillägget att hon hade serverat sig själv tidigare samma dag som programmet spelades in, eftersom hon ”gillar att ta för sig”.

Den egenskapen kan hon med fördel använda sig av i förhandlingarna. Hon vet att inte ens i sagorna förvandlas alla paddor till prinsar. Den som vill hitta en långvarig partner gör bäst i att välja någon som verkar vettig från början.

Om Löfven i dag meddelar talmannen att hans sonderingsuppdrag har misslyckats, bör Centerpartiet ingå en miniallians med Liberalerna, utan att för den sakens skull göra slut med den den ursprungliga Alliansen. Det är inte rimligt att kräva av ett åttaprocentsparti att ensamt ta ansvar för att Sverige får en regering. En C-L-pakt sluten i samförstånd skulle däremot ge en starkare förhandlingsposition och större chanser att få igenom liberal politik, oavsett om nästa statsminister heter Ulf Kristersson eller Stefan Löfven.