Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Ödebrink (S): Ska JU bli universitet krävs det samarbete

DEBATT. Nej, Mats Green (M). Jag kommer inte med felaktiga påståenden när jag hävdar att Jönköping University aldrig hade kunnat välkomna så många studenter om Moderaterna fått bestämma.

I politiken är det ofta så att vi kan vara överens om målet, i det här fallet att investera i och utveckla vårt lärosäte. Det vi sedan kan ha olika uppfattningar om är hur vi ska göra det. Mats Green vet mycket väl att det var en stor samsyn kring satsningen på högskolan i Jönköping men att det fanns olika uppfattningar om vägen dit.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har byggt ut antalet högskoleplatser, från 2021 med nära 19 000 platser så att kunskapslyftet omfattar cirka 44 000 platser. Malmö högskola har tillförts resurser och blivit universitet. I forskningspropositionen står Mälardalens högskola på tur att bli universitet. Jönköping University är i dagsläget den största högskolan och kanske är det dags att Jönköpings län, regionen och dess aktörer tillsammans med högskolan kraftsamlar för att också vårt lärosäte kan bli universitet?

Förutsättningarna finns och det skulle bland annat innebära ökade resurser för forskning.

Den stora skiljelinjen mellan det högerkonservativa blocket och socialdemokratin handlar om synen på utbildning, men också synen på människan. Högre utbildning av god kvalitet i hela landet är för socialdemokratin ett viktigt mål. Den regionala kompetensförsörjningen av viktiga yrkesgrupper kräver lärosäten i hela landet för att säkra hållbar tillväxt och regional utveckling. Rätten men också förutsättningarna till livslångt lärande är avgörande för om Sverige och vårt län ska utvecklas och vara konkurrenskraftiga idag och i morgon. Högre utbildning ska inte vara förbehållet några få vid enstaka universitet.

Sist men inte minst, så kan jag hålla med om att ära den som äras bör. Under många år styrde S, tillsammans med C, landstinget i Jönköpings län. Lars Isaksson (S) och Evert Wirfelt (C) var drivande och deras insatser helt avgörande för högskolans utveckling. Tillsammans med näringslivet och högskolan bildades forskningsfonden som resulterade i det som nu är Jönköpings tekniska högskola.

Den regionala samsynen över partigränserna är och har varit stark i strategiskt viktiga frågor för länet, de tydligaste exemplen är infrastruktur och högre utbildning. Problemen handlar väl snarare om att de högerkonservativa partierna i riksdagen inte alltid lyssnat på sina regionala och lokala företrädare.

Jag välkomnar en fortsatt dialog för att vi tillsammans ska kunna göra vårt län ännu bättre!

Carina Ödebrink (S)

Riksdagsledamot från Jönköpings läns valkrets

LÄS MER: Hade S fått som de velat hade JU inte ens funnits

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel