Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl-Johan Korsås i nytt blåsväder

Artikel 3 av 3
JP granskar stadskontoret
Visa alla artiklar

Jönköpings tidigare stadsdirektör Carl-Johan Korsås fick sluta i förtid 2017 efter JP:s granskning. Nu har han hamnat i nytt blåsväder i samband med en granskning av ett kommunalt bolag i Göteborg.

En kommunal bolags-vd utreds av Göteborgs kommun efter att ha anlitat konsulter för mångmiljonbelopp som hon uppges ha privata relationer med. Vd:n, som har arbetsbefriats av styrelsen, har granskats av GT i en rad artiklar.

Kort innan vd:n arbetsbefriades anlitade hon Carl-Johan Korsås som konsult i strategifrågor.

– Hon har behövt rådgivning inom vissa saker som jag har kompetens inom, det är inte konstigare än så. Bolagsstyrningsfrågor helt enkelt, säger Carl-Johan Korsås till GT.

Innan Carl-Johan Korsås var stadsdirektör i Jönköping arbetade han som koncernchef för det kommunala bolaget Framtiden i Göteborg. Där var han med och rekryterade vd:n som han har anlitats av nu.

Hösten 2010 fick Carl-Johan Korsås lämna Framtiden i samband med en stor muthärva. Han fick då en fallskärm på 2,8 miljoner.

Under 2017 avslöjade JP att Carl-Johan Korsås inte följt demokratiskt fattade beslut och rekryteringsregler när han gjorde en tidigare konsult till chef för hela IT-avdelningen.

Det upprättades aldrig något löneärende eller någon kravprofil och tjänsten annonserades inte ut. It-chefen fick också en avsevärt högre lön än företrädaren samt nio veckors betald ledighet.

Fallskärm på 2,5 miljoner kronor

Jönköping kommun anlitade ett säkerhetsföretag för att genomföra en utredning, men den avbröts i samband med att politikerna kom överens med Carl-Johan Korsås om att han skulle sluta i förtid. Han fick då lön fyra månader längre än vad hans förordnande sträckte sig. Fallskärmen blev totalt 2,5 miljoner kronor.

— Han har gjort en väldigt bra insats i många frågor, sa Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande då.

2018 blev Carl-Johan Korsås Göteborgschef och senior advisor på Rud Pedersen, som är specialiserade på lobbyverksamhet och public affairs i Norden.

Trots det nya toppjobbet fick Carl-Johan Korsås behålla sin fallskärm från Jönköping.

”Inga konstigheter”

Det är genom Rud Pedersen som Carl-Johan Korsås anlitats av den kritiserade vd:n för parkeringsbolaget.

GT frågar Carl Johan Korsås vad som gör honom lämplig att ge strategiska råd till ett kommunalt bolags vd, med tanke på att han tvingats gå från två tidigare kommunala direktörsjobb.

– Det är din tolkning att det var turbulent. Jag har gjort ett antal kommunala uppdrag här i Göteborg och andra delar av Sverige också. Det är väl inga konstigheter med det, svarar han GT.