Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Civilsamhället verkar välmående"

Civilsamhället i Habo tycks må utmärkt. Men staten måste göra mer för att stötta och uppvärdera det. Det menar Kristdemokraternas Lars Adaktusson, som i torsdags mötte representanter från den lokala idrottsrörelsen, föreningslivet, kyrkorna och näringslivet.

EU-parlamentarikern Adaktusson, som siktar på riksdagen i höstens val, mötte delar av den ideella sektor som på olika sätt bidrar med frivilliginsatser i Habo kommun. Till diskussionen på restaurang Lustfyllt som KD i Habo bjudit in till, kom bland annat Habo Wolley, Habo IF, Väntjänsten, Mötesplats Habo, kyrkorna och Habo näringsliv.

Utgångspunkten var frågan om vad som driver det civila engagemanget och hur samhället skulle se ut om detta inte fanns. Och beröringspunkterna till integrationen var tydliga.

Värderingar viktigt

– Vi kan göra mer för att stödja det svenska civilsamhället, till exempel genom att upplåta lokaler och att ge bidrag. Det har blivit bättre, men historiskt har man i Sverige ofta sett det här som "välgörenhet" eller "allmosor", säger Lars Adaktusson, som anser att dessa insatser värderas högre både på Europanivå och i USA.

Han talar gärna om begreppet "värderingsmässig integration" och menar att det är viktigt för att kunna ta sig an problemen med integrationen.

– Detta märks i frågor om jämställdhet, synen på andra religioner och på lagstiftning. Det har länge rått brist på en värderingsdebatt i Sverige, säger Lars Adaktusson.

I samhällen som Habo tycker han sig se ett stort ansvarstagande och en vilja att hjälpa. Adaktusson menar också att kombinationen av ett starkt civilsamhälle och ett starkt näringsliv ofta ger en bra grund.

Pensionärer glöms bort

Diskussionen återkom ofta till hösten 2015 då civilsamhället i Habo ställdes på prov i samband med flyktingkrisen. Bland torsdagens diskussionsdeltagare uttrycktes också flera konkreta tankar om hur man tillsammans kan bli ännu bättre.

– Jag kan sakna ett strategiskt tänkande där vi också få veta mer om hur vi i de olika föreningarna arbetar. Det kan till exempel handla om hur vi tillsammans kan möta psykisk ohälsa, sa Johan Nilsson, pastor i Smyrnakyrkan.

Christer Widahl, ordförande för Företagarna i Habo, ansåg att pensionärsföreningarna ofta är en bortglömd grupp som besitter enorma kunskaper.

– Jag tycker också att nyanlända lättare måste kunna komma ut i arbete istället för att sitta på ett boende och vänta i två år.

Efter diskussionen besökte Lars Adaktusson Mötesplats Habo och företaget Prodab som skapar anställningar till människor med funktionshinder. På kvällen deltog han i ett panelsamtal i Smyrnakyrkan på temat människans okränkbara värde, med Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn som moderator.