Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaeffekten: Nära 300 i Jönköping blev av med sitt studiemedel – skolket minskar för första gången på över tio år

Efter en stadig uppgång minskar nu för första gången på elva år andelen elever som får sitt studiemedel indraget.
Enligt CSN har vårens distansundervisning haft en tydlig effekt på den ogiltiga frånvaron.
– Den ogiltiga frånvaron minskade med 40 procent under perioden april - juni i år jämfört med förra året, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.

Under det gångna läsåret förlorade 288 gymnasister i Jönköpings kommun bidraget, en stadig minskning från föregående år.

Undersökningar som gjorts under våren visar att den samlade frånvaron i gymnasieskolan varit lägre än normalt efter att distansstudierna infördes.

- Den utvecklingen bekräftas när det gäller det inrapporterade skolket. Det är ett trendbrott jämfört med tidigare år, säger Peter Engberg.

Utvecklingen när det gäller indragna studiebidrag varierar mycket över landet. Jönköpings län hör till de som har lägst andel skolkare: 5,9 procent, jämfört med rikssnittet på 8 procent.

Jönköpings kommun ser dessutom en liten minskning de senaste åren och med 5,0 procent har man bland länets lägsta andel skolkare.

I Vaggeryd blev bara 15 elever av med studiemedlet, vilket motsvarar 4,4 procent.

Länets högsta andel står Gnosjö för som ökat från 6,0 till 12,5 procent från förra läsåret.

Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN. Peter Engberg förklarar att man stoppar utbetalningen till skolkare tidigt för att minska återkraven.

– Man ska inte se studiehjälpen som ett förlängt barnbidrag utan något som ges åt heltidsstuderande på gymnasiet, säger Peter Englund.

Knappt hälften av de som får indragen studiehjälp får även ett återkrav, vilket betyder att de måste betala tillbaka sitt studiestöd. En något större andel än förra året har hamnat hos kronofogden för att de inte klarat av att betala tillbaka.