Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronakrisen kastar ut 200 000 i arbetslöshet

Nästan 100 000 fler är i dag arbetslösa jämfört med 1 mars. Fortsätter takten väntas lika många till framåt sommaren. Men varseltakten går ner, förmodligen som en effekt av alla permitteringar.

Arbetslösheten fortsätter att öka i snabb takt. Nästan 410 000, eller 8,0 procent av arbetskraften, är nu inskrivna som arbetslösa på arbetsförmedlingarna.

Bara under förra veckan tillkom 13 200 nya arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Om det fortsätter i den här takten är vår bedömning att vi når en topp på tio procent i sommar, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Över en halv miljon

Det skulle innebära ytterligare 100 000 till över en halv miljon arbetslösa.

Samtidigt har varseltakten fortsatt att dämpas. Under förra veckan varslades 4 000 personer om uppsägning. När det var som allra värst, veckan 23–29 mars, varslades 18 430 anställda.

Det är fortsatt historiskt väldigt många, och siffran är klart i underkant eftersom bara varsel över fem personer registreras. Och i den här krisen är det många småföretag som drabbas.

– Men det är en påtaglig dämpning av varslen, vilket hänger ihop med att Tillväxtverket nu har börjat bevilja korttidspermitteringar, säger Sundén.

I slutet av förra veckan hade företag beviljats statligt permitteringsstöd för över 150 000 anställda.

Arbetslöshetstrenden är fortsatt mörkast för hotell- och restaurang, handeln, resor och transport – de privata tjänstenäringarna helt enkelt, med en övervikt av unga som slängs ut först.

– Men inga större spridningar till industrin, ännu, säger Annika Sundén.

Det är något som dock lär komma om utsikterna inte förbättras i omvärlden för exportindustrin.

Ställer om

Precis som tidigare pekar Arbetsförmedlingen på att det finns massvis med jobb i framför allt vården, men även i de gröna näringarna, och att det är läge att se över sin kompetens, att bredda sig, inför att ekonomin förr eller senare repar sig.

– Krisen kommer att påskynda strukturomvandlingen, säger Sundén.

Hon pekar bland annat på digitaliseringen. Jobben inom handeln kommer kanske inte tillbaka i samma antal, det var en utveckling som redan hade inletts före coronakrisen.

Olle Lindström/TT