Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset stoppar möbelmässan i Milano – Huskvarnaföretag drabbas

En av världens största möbelmässor, Salone del mobile, i italienska Milano, ställs in och flyttas fram med anledning av coronaviruset. — Vi fick beskedet för bara några timmar sedan, det blir en del bekymmer, säger Maria Wadskog Emme från en av utställarna, Karl Andersson & Söner i Huskvarna.

I Italien har hittills över 200 personer bekräftats smittade av det nya coronaviruset och sex har avlidit. EU och WHO skickar nu gemensamt en delegation till landet för att utvärdera läget.

Flest smittade har konstaterats i regionen Lombardiet, med omkring 90 fall. Men även Veneto och regionerna Piemonte och Emilia-Romagna är drabbade när viruset sprider sig i Italien.

Branschens höjdpunkt

I närliggande storstaden Milano har i många år den årliga möbelmässan Salone med tusentals utställare, en rad av dem från Jönköpings län och övriga möbelföretagstäta Småland.

— Det brukar sägas att möbelmässan är världens och årets höjdpunkt för den samlade inredningsbranschen. Vi brukar åka ner för att ta hem värdefulla kontakter och få ny inspiration, säger Maria Wadskog Emme från familjeföretaget Karl Andersson & Söner i Huskvarna.

Förståeligt beslut

På grund av att det nu sprids en oro över smittspridningen av corona i norra Italien har arrangörerna flyttat fram mässan till midsommarveckan.

— Det är ett förståeligt beslut. Kortsiktigt gäller det att nu att boka om biljetter och transporter och en del annat.

Kommer ni att åka till Italien och mässan i juni?

— Vi har inte diskuterat det ännu, allt beror naturligtvis på utvecklingen av coronaviruset. Vi vet ju inte heller om möbelmässan blir av om läget skulle förvärras, säger Maria Wadskog Emme.

Vaggerydsföretaget Swedese är ett annat företag som brukar vara med på mässan men har före utbrottet beslutat att inte delta i år.