Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset stoppar OS – skjuts upp till 2021

Det blir inget OS eller Paralympics i Tokyo i sommar. Mästerskapen skjuts upp till "senast" sommaren 2021 på grund av coronakrisen. – Det här handlar om att rädda liv, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Japans premiärminister Shinzo Abe hade vid lunchtid, svensk tid, ett telefonmöte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Där bad han Bach om att flytta fram OS ett år – och om ett snabbt beslut.

– Jag föreslog en framflyttning av OS på runt ett år, och ordförande Bach svarade med att han var 100 procent överens, sade Shinzo Abe till reportrar efter mötet.

Strax före klockan 14, svensk tid, kom beskedet:

OS i Tokyo, liksom efterföljande Paralympics, flyttas fram till "ett datum efter 2020 men senast sommaren 2021", bekräftar Internationella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo i ett gemensamt pressmeddelande.

Där står det att beslutet fattats "för att skydda idrottarnas hälsa" och alla som är involverade i OS.

Namnet står kvar

"Ett klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsorisker var inte ett alternativ", säger Sveriges olympiska kommittés (SOK) ordförande Mats Årjes i ett uttalande.

Namnet på framflyttade OS och Paralympics kommer fortfarande att vara Tokyo 2020, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike enligt Reuters.

Thomas Bach menar att det är för tidigt att spika några nya datum för när OS kan arrangeras.

Tokyos OS-chef Yoshiro Mori säger, enligt Reuters, att de framskjutna spelen kan hållas i samma skala som planerat, men också att de kan bli mindre. Han menar även att det är för tidigt att säga vad som kommer gälla för OS-kvalet.

I spåren av den globala spridningen av det nya coronaviruset ökade kraven på att skjuta upp spelen kraftigt de senaste dagarna. Norge, Österrike och Kanada gick under måndagen ut med att de bojkottar ett OS i sommar och ville se en flytt.

"Bra med besked nu"

Problemet med att flytta fram OS ett år har varit att spelen i så fall krockar med friidrotts-VM, som ska hållas i Eugene i USA nästa år. Men en lösning tornade upp sig när Internationella friidrottsförbundet (IAAF) sade sig vara villigt att flytta på världsmästerskapet för att ge plats åt OS.

"Det är bra att det kommer ett besked redan nu. Det är viktigt så vi kan förbereda våra aktiva, ledare och förbund inför spelen i Tokyo 2021", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Det är första gången som ett OS skjuts upp, även om spelen tidigare har ställts in på grund av världskrig (1916, 1940, 1944).

Simon Sjöstrand/TT

Hilda Djupenström/TT

Marie Carlsson/TT