Den bistra kylan håller hela Sverige i sitt grepp och kommer att göra det ett bra tag fram över. Enligt SMHI:s prognos är det inga plusgrader i sikte tio dagar framöver och mars kommer att bli kallare än normalt i Sverige och Norden.

Det förväntas dessutom bli en del snöfall under de kommande dagarna. Nästa vecka blir det dock lite varmare och då kan temperaturen ligga på någon enstaka minusgrad, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Under fredagen väntas det bli nationellt isdygn, alltså när temperaturen är under noll grader i 24 timmar i hela landet. Blir det så är det första isdygnet i mars sedan 2006.

Men det finns hopp för den som går och längtar efter varmare väder, skriver . När våren väl kommer gör den det med besked, enligt amerikanska WSI:s långtidsprognos. Värmen väntas komma till Skandinavien och de brittiska öarna i april, och då väntas det bli varmare än normalt.

Även maj kan bli varmare än det brukar. Långtidsprognosen ska dock tas med en viss nypa salt, den målar endast upp en väldigt grov bild av vädret.

WSI:s chefsmeteorolog Todd Crawford säger i ett pressmeddelande till Aftonbladet att han räknar med en långvarig blockering av det nuvarande väderläget.

Det kommer troligen resultera i en längre period med kallt och torrt väder över stora delar av Europa, med varm och fuktig luft begränsad över södra Europa, säger han och får stöd av ytterligare två vädertjänster.

De svenska väderinstituten avstår från längre väderprognoser.