Läs mer:

Det var just i september, närmare bestämt den 3 september 1966, som ishockeysektionerna i Tabergs SK och Norrahammars IK efter många, långa och sega diskussioner äntligen var mogna för ett samgående.

– Egentligen var det väl tänkt att NGIS också skulle varit med, säger Gillis Kling, en av spelarna i det Taberg som i början av 1960-talet var snubblande nära att gå upp i högsta serien.

– Men till slut föll det på namnfrågan, NGIS-folket ville att Norrahammar skulle ingå, och egentligen tyckte väl vi tabergare att Taberg borde ha funnits med. Men till slut blev kompromissen Dalen, rätt naturligt eftersom spelarna vid den tiden i stort sett alla kom från Tabergsdalen.

Vi sitter i HC Dalens klubblokal i det som i folkmun fortfarande oftast kallas ”Smedjehov”, men som numera officiellt bär det mer inkomstbringande namnet SkandiaMäklarna Center.

På plats finns förutom Gillis Kling också Bo Ludvigsson, även han en av Tabergs-stjärnorna och en viktig kugge under Dalens tidiga år, Heikki Bogdanoff som debuterade som 15-åring i Dalens A-lag vintern 1970/71, Conny Ringvall passionerad Dalen-supporter sedan 1985 och numera allt-i-allo samt nuvarande kanslisten Urban Karlsson.

Historierna är många. Skratten ännu fler.

Det ena minnet ger det andra, och långt ifrån allt som berättas är tryckbart med tanke på känsliga läsare…

– Att Dalen bildades berodde nog mest på att Taberg efter "storhetstiden”, med bland annat två kval till allsvenskan, hade tappat många spelare, satsningen hade kostat och ekonomin var i botten, förklarar Gillis Kling.

– Dessutom var det tunt på ledarsidan, så i det läget inleddes diskussioner med framför allt NIK; som inte hade något emot att ta sig upp i division 2, där Taberg fanns, men som knappast kunde klara det av egen kraft, säger Bo Ludvigsson.

En stötesten var dock Tabergs ekonomi, det fanns skulder som inte kunde tas med i en nysatsning – något man löste genom att helt enkelt sälja en kvartett spelare för tillräckligt mycket så att skulderna kunde betas av.

– Det sved ändå lite att namnet Taberg försvann, säger Gillis Kling. Det var ju fortfarande ett starkt varumärke inom ishockeyn, och på något sätt kändes det som om när det försvann så dog också mycket av det stora ishockeyintresse som tidigare funnits i Taberg.

Första seriematchen för HC Dalen spelades borta mot Tyringe i november 1966, Dalen vann med 6–4 efter bland annat fyra mål av Kent Andersson. En av många Dalen-spelare som på den tiden framgångsrikt kombinerade ishockey och fotboll.

För sentida hockeyintresserade kanske det låter lite främmande att Dalen spelat i näst högsta serien, men både de första åren, i mitten av 1970-talet, och även på 1980-talet fanns Dalen på den nivån.

1973/74 spelade man exempelvis i samma tvåa som HV71, division 2 södra A, efter att vunnit trean säsongen före. HV vann serien det året – Dalen kom sist och åkte ur…

– Men vi slog HV med 3–2 i en träningsmatch, minns Heikki Bogdanoff, som var 15 år när han debuterade för Dalen mot Örebro säsongen 1970/71 och som sedan dess under många år var en av klubbens bästa anfallsspelare.

– Det har ju varit upp och ner genom åren, från spel i gamla division 1 till att starta om ända nere i fyran, minns Heikki.

– Den omstarten underlättades av att vi fick Ove Thörnberg till oss, han blev en viktig förebild inte minst genom sin inställning och det exempel han blev för resten av spelarna.

När Ove spelade i Dalen blev det några matcher tillsammans med sonen Martin, som lånades ut av HV. Och de som var med berättar gärna om matchen i Tyringe när Ove åkte på en rejäl ”propp” ute på isen varpå Martin hoppade ut från båset för att ta hand om den som gav sig på farsan…

– Tror båda blev avstängda efter den fajten, säger Heikki.

Ur Dalen-historien hämtas också bland annat en ”landskamp” mot Kina 1972, när man blev seriesegrare på telefon till Rosenlundshallen väntande på ”rätt” slutresultat i konkurrentens match, satsningen på en kanadensisk trio där framför allt målvakten Jim Britton var ett riktigt fynd och när arga rivalen NGIS gav allt för att vinna matchen som ”stal” en serieseger för Dalen – för att säsongen efter lägga ner…

Och mycket mera.

En ledare som Lennart Brandt har en stor plats i historieskrivningen, tillkomsten av en egen ishall i mitten av 1980-talet tack vare politiskt samarbete över partigränserna, är en annan viktig milstolpe för en hockeyklubb som mår rätt bra just nu.

– Tittar vi framåt tycker jag att det ser ljust ut, säger Bosse Ludvigsson, som spelade fram till 1976 när han gick över till att bli ungdomstränare.

– Kan A-laget på allvar etablera sig i ettan och organisationen fortsätter att utvecklas som den gjort de senaste åren ser det riktigt bra ut.

Samarbetet med HV, som genom åren haft karaktären av en berg- och dalbana, har fördjupats. Men kan bli ännu bättre. Anläggningen, isoleringen, ljudet och kanske framför allt den närmaste omgivningen, är i stort behov av en uppryckning.

Men det är ändå en rätt pigg 50-åring som både inledde seriespelet för säsongen och firade jubileum en och samma lördag!