Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damerna som håller rent längs kommunens stränder

Waggeryds IK:s damlag har skördat en ny framgång: Skräpet längs Hjortsjöns och Fågelforsdammens stränder har städats undan.

Det var inte första gången som WIK:s damlag var ute och strandstädade i Vaggeryds kommun. Och det verkar som om det har gett resultat.

– Det är inte lika mycket som det brukar vara. Dels har vi nog redan städat undan det värsta, dels kan det bero på en ökad miljöhänsyn, säger Julia Gustafsson.

För kvällen har de delats in i två grupper. En lagdel fokuserar på Hjortsjöns stränder runt badplatsen, medan den andra går från campingen/badplatsen vid Götaström upp till kraftverksdammen i Skillingaryd.

Fick klättra i träd

Till vardags, eller rättare sagt på vanliga kvällar och helger, spelar damerna fotboll i WIK damers seniorlag. Med ett par undantag är tjejerna ändå relativt unga, 16–20 år. Det gör att de varken drar sig för att klättra i träd, hänga under broar eller balansera på stockar för att rensa strandkanten från skräp. Och för att ta coola bilder till Instagram, att lägga upp under taggen #städamera. Dagen därpå fanns ett par bilder från kvällen med på organisationens hemsida.

– Vad är det här: En cykelkorg eller någon slags fälla? Säger en av tjejerna och håller upp ett finmaskigt galler i kubform – resterna av en fågelbur?

Ledaren Eva Ekström, som travar några steg efter de ivriga tjejerna, hittar något som de missar. En rörstump, som är halvt begravd, visar sig vara cirka fem meter lång och alldeles för rostig för att fungera som annat än skräp eller skrot.

Fiskelinor och maskburkar

Röret hamnar av förklarliga skäl inte i någon av teamets plastpåsar för papper, plast eller plåt. Eva lägger den istället vid rastplatsen så att den som tömmer soptunnan ska kunna ta den med sig.

– Vi hittar mest en massa nylonfiskelinor med krokar och ”maskburkar”, som kan vara gamla konservburkar eller plastburkar som tidigare har innehållit mat, berättar Emilia Carlsson.

Insamlingen som görs av WIK arrangeras av organisationen Städa Sverige, som på uppdrag av Pantamera, städar på olika platser. Kvällens städning ingår i Strandens dag – som egentligen var i lördags. Pantamera är i sin tur en organisation vars syfte är att öka återvinningen av burkar och flaskor.

Utöver Waggeryds IK bidrar Nässjö City IF till att hålla länets stränder rena.