Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damstjärnorna hyllar Renata Chlumska inför sommarens VM

Svenska damlandslaget lanserar en VM-tröja inför sommarens mästerskap i Frankrike. Där hyllar de 48 kvinnliga förebilder som skapat historia och banat väg för framtiden. En av dem som hyllas är Jönköpingsbon och äventyraren Renata Chlumska.

I samband med Internationella Kvinnodagen lanserar svenska damlandslaget en helt ny outfit inför sommarens VM i Frankrike.

Totalt är det 48 kvinnliga förebildar som pryder spelarnas ryggnummer i sommar. Det ska ses som en hyllning till de kvinnor som, likt landslagsspelarna, skapt och skapar historia för att bana väg för framtiden, skriver Svenska fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

- Det är en ära att få vara med och bygga vidare på den framgång som många fantastiska spelare innan mig har banat väg för. Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, både på och utanför planen. Så med den plattformen som landslaget är vill vi med vår idé och de personer som syns på tröjan hylla det gångna, värna det nuvarande och inspirera det framtida, säger Elin Rubensson, spelare i damlandslaget i en kommentar.

Bland annat syns skådespelaren Alicia Vikander, förre förbundskaptenen Pia Sundhage, författaren Selma Lagerlöf – och Jönköpingsäventyraren Renata Chlumska.

– Man får en tankeställare om hur få kvinnliga förebilder det pratas om. Man har svårt att komma ihåg alla kvinnor eftersom det är så sällan som de lyfts fram. Det är viktigt att de får den här platsen, säger Caroline Seger till TT.