Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför backar vi den sparkade musikern

 
Avskedad musiker på Spira
Visa alla artiklar

Vi musiker på Smålands Musik och Teater, Smot är chockade och djupt upprörda över avskedandet av vår kollega. Vi har förlorat en fin medarbetare på helt osakliga grunder. Vår kollega är en stabil, sansad och varmhjärtad person som vi respekterar och håller av. En mönstermedarbetare på arbetsplatsen både i sitt uppträdande och i sin musikalitet och en god och lojal kollega. Detta kan intygas av flera av våra tidigare chefer som är mycket förvånade över vad som hänt och ger sitt stöd till oss.

Vi var 14 musiker i rummet som bevittnade att det inte alls gick till som det beskrivs av två chefer och en HR-konsult på Smot. Det har varken förekommit våld, hot om våld eller aggressivitet från vår kollega. Ingen i ledningen har hittills frågat oss musiker som var där vad vi har sett och upplevt. Det sätt som detta skötts på får oss alla att bli oroliga över allting. Kan vår kollega få sparken på detta sätt så kan ju vem som helst av oss få sparken för vad som helst. Detta skapar en enorm olust, rädsla och otrygghet på jobbet.

Beslutet är taget av regionens HR-direktör, och här verkar det ha gått väl snabbt, men det stora ansvaret i detta har våra lokala chefer som farit med osanning och vilselett regionen till detta beslut. Vi känner nu att vi inte alls kan lita på våra lokala chefer. De flesta musiker känner sig djupt obekväma med att vara i samma rum som chefer och vi rekommenderar att spela in möten och inte gå ensam. Det gör det svårt att ta upp angelägna problem och det finns inte någon på regionen eller HR för oss att vända oss till heller.

Avskedandet av vår kollega är bara toppen på ett isberg. Vår arbetsmiljösituation är riktigt dålig, vilket visade sig redan vid medarbetarenkäten 2016. Vissa problem finns alltid, men med det nuvarande ledarskapet har det varit helt exceptionellt. Situationen förvärrades efter semestern med inställda samverkans- och planeringsmöten, för att nu med detta som hänt vår kollega störtdyka till total katastrof. Det känns mycket otryggt att man kan få sparken bara av att lägga händerna på en chefs axlar. Var är all rim och reson? Varför reagerar ingen chef på allt som händer? Varför är det så tyst?

Vi har en fin sammanhållning i musikergruppen som gör att vi ändå orkar gå till jobbet trots de svårigheter vi har. Men det skulle vara så mycket bättre om vi hade en bra relation med ledningen och kunde ha gemensamma mål och visioner. Vi saknar nu helt förtroende för ledningen på Smot. Vid en sluten omröstning bland musikerna har 26 av 27 inget förtroende för vare sig verksamhetschef Per-Ola Nilsson eller musikchef Gabriella Bergman. En musiker avstod att rösta.

Det är viktigt att hela situationen blir klokt och bra hanterad av regionen utan fördröjning. Det behövs god ordning i verksamheten, lugn och arbetsro och ett gott ledarskap. Och vi vill ha vår kollega tillbaka! Det är läge att tänka om och inse att här har regionen blivit vilseledda till att ta fel beslut. Tänk framförallt på Smots framtid som står på spel. Vårt och regionens rykte dras i smutsen mer och mer för varje vecka som går, och det blir svårare att reparera såren. Så här var det väl inte tänkt?

Vi vill gå ut till upprop för kulturen! För vår uppdragsgivare, för invånarna i Region Jönköpings län, för utövarnas villkor, för konsten, och för allt gott som går att åstadkomma med vår i grunden fina arbetsplats Smot, som vi alla investerat så mycket engagemang i. Orkestrar från hela Norden sluter upp i kampanjen i en solidaritetsaktion som vi aldrig sett like till i kulturvärlden. Vår publik frågar var är vår kollega? Vi musiker vill ha en bra ledning och vi backar vår kollega!

Styrelsen för Symf avd 29 Smålands Musik och Teater.

Fotnot: Joakim Silva, HR-chef, Per-Ola Nilsson och Gabriella Bergman har beretts tillfälle att skriva en replik på debattartikeln men väljer att avstå.