Ibland får vi frågan om varför facket ska lägga sig i politiken. Vårt svar är alltid detsamma: därför att politik handlar om våra medlemmars villkor, både på jobbet och i hela samhället. Vi minns hur det var för fyra år sedan, efter åtta år med borgerlig regering. 140 miljarder i skattesänkningar, urholkade trygghetssystem och en arbetslöshet på rekordnivåer. Nu vill de få chansen igen. De vill till och med gå ännu längre än förra gången.

De vill urholka arbetsrätten och förändra turordningsreglerna. Det skulle betyda att du i praktiken blir provanställd på livstid. De vill lagstifta om sänkta löner. Det skulle inte bara pressa allas lönenivåer nedåt. Det skulle också betyda att vi överger den svenska modell där det är fack och arbetsgivare som sätter löner, inte politikerna. Och de vill som vanligt sänka skatterna, allra mest för de som redan har det gott ställt. Det skulle drabba skolan, vården och omsorgen hårt, verksamheter som är oerhört viktiga för våra medlemmars trygghet.

Om Moderaterna får chansen i höst kommer den politiken att bli verklighet. Det har de Jimmie Åkessons ord på. För det är med hjälp av Sverigedemokraterna som Moderaterna hoppas kunna genomföra den råaste högerpolitik vi upplevt i vårt land sedan 20-talet. En röst på SD är en röst för Ulf Kristersson som statsminister, svårare än så är det inte.

Därför går vi nu ut i en facklig valrörelse för att förhindra det, och för att se till att Sverige får en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering. För vi vet av lång erfarenhet att Socialdemokraterna är det parti som står på LO-medlemmarnas sida när det gäller.

Socialdemokraterna har under sina snart fyra år i regeringsställning levererat. Sverige har nu den högsta sysselsättningen i hela EU. Statens finanser har gått från ett underskott på 60 miljarder till ett överskott på 46 miljarder. Välfärden har fått mer pengar, taket i a-kassan har höjts liksom barnbidraget. Skatten för pensionärer har sänkts och tandvården har blivit billigare för vanligt folk. Det är sådant som skapar ökad trygghet för vanligt folk.

Det betyder inte att vi i LO är nöjda med allt. Vi tycker att mer behöver göras för tryggare jobb, ökade satsningar på välfärden och en jämlik skola. Men skillnaderna inför valet är ändå tydliga. Därför tänker vi ge järnet för att se till att Sverige får en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering med LO-medlemmen Stefan Löfven som statsminister.

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande

Anette Myrvold, vice ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge

Johanna Haraldsson, riksdagsledamot (S) och IF Metallare