Kommer Peter Jutterström och Bert–Åke Näslund fram till att misstroende ska väckas mot Ola Helt kan det sluta med att han får avgå. Men det ska ledamöterna i gruppen rösta om och det krävs en två tredjedels majoritet för att det ska bli så.

Gottlieb Granberg,

Det gör jag inte förrän det är klart, säger han.

I den kommunalpolitiska världen är det uppseendeväckande att ett parti nominerar ledamöter ur ett annat parti än sitt eget. Därför blev det en stor uppståndelse när Sverigedemokraterna nominerade moderaten Ola Helt till ordförande i den nya bolagsstyrelsen – och att han i sin tur inte offentligt tackade nej till uppdraget.

LÄS MER: "Politik är många gånger en sandlåda"

Utredningen mot Ola Helt har ingenting att göra med Carin Berggrens beslut att avgå som kommunalråd den 15 augusti.

Mina skäl är större än så. Jag tycker inte om kulturen att vi i princip ska ställas inför rätta när man gör fel. Alla gör fel någon gång och det är dumt. Men det mesta borde gå att lösa med samtal och ursäkter, säger Carin Berggren.

Enligt henne har Thomas Bäuml ringt två representanter i SD för att kolla att Ola Helt inte var tillfrågad om nomineringen innan kommunfullmäktiges sammanträde.

Ola Helt blev överrumplad. Det blev allmänt kaos i kommunfullmäktige, ingen visste något och ingen sade till Ola att han borde gå upp i talarstolen och säga att han avstår från nomineringen, säger Carin Berggren.

Kristian Aronsson, (SD), säger med facit i hand.

Hade vi vetat om den här effekten hade vi valt att nominera en fiende istället.

LÄS MER: Insändare: Nu hoppar jag av Moderaterna