Relaterat till artikeln

Inom loppet av två timmar samlades över 80 000 kronor in till den dömde lastbilschauffören. Insamlingen från medlemmarna i Facebook-gruppen Truckers Paradise ansågs vara en solidaritetshandling till den dömde, även om man tog avstånd från chaufförens agerande.

– Vi chaufförer var överens. Blir det en fällande dom startar vi en insamling. Chauffören är en vanlig arbetare och hans fru är sjukpensionär och han behövde hjälp, har Johan Kullgren sagt.

Insamlingen täckte skadeståndet som chauffören skulle betala och överskottet, cirka 30 000 kronor, skulle skänkas till välgörande ändamål.

Men Barncancerfonden säger nu nej till bidraget. Michel Brygiewicz, chef för kommunikation och privatinsamling på Barncancerfonden, förklarar att ändamålet strider mot deras insamlingspolicy. Barncancerfonden kan inte ta emot pengar som samlats in för att betala böter för ett lagbrott, förklarar Brygiewicz.

– Nej. Återigen, i grunden handlar det om en insamling för att betala böter mot lagbrott. Då strider det mot vår policy. Vi tar ansvar för att finansiera barncancerforskning långsiktigt så att fler barn kan överleva, och därför är det viktigt för oss att bibehålla allmänhetens förtroende.

Hur ofta händer det att ni tackar nej till pengar?

– Det är ovanligt att det sker. Som insamlingsorganisation måste vi alltid se till våra värderingar och ändamål i relation till vilka pengar som är lämpliga att finansiera verksamheten med, säger Michel Brygiewicz.