Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Gerson: ”Att underlätta för företagen skapar tillväxt i kommunen”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Han har lokala lösningar för skolan, företagandet och friheten, men undviker valfläsk och flirtande med specifika grupper - en vecka före den 9 september har ledarsidans intervjuserie kommit till Liberalernas toppkandidat David Gerson.

9 frågor inför 9/9

1 Vilka är era tre viktigaste valfrågor lokalt?

Skolan, integrationen och friheten. Friheten löper genom alla våra områden, men när man pratar om skolan så är det så att alla barn har rätt till en bra start i livet. Det ansvaret har vi som ett socialliberalt samhälle. Rent konkret i vår kommun vill vi satsa på språkförskola, så att barn till nyanlända inte ska behöva vänta till skolstarten, utan få gå förskola med specialanpassad undervisning. Det är viktigt även för att det ger mammorna friheten att komma ut i stället för att bli fast hemma. Det ger möjlighet till SFI, till kvinnligt företagande och att komma ut på arbetsmarknaden. Sedan tror vi stenhårt på lärarassistenter. Vi vill uppgradera hela yrkeskategorin. De ska sköta administrativa uppgifter och hjälpa lärarna med att kunna fokusera på undervisningen. Det ska vara en stark yrkesgrupp, de ska inte vara reservlärare.

Det har gjorts justeringar i föräldraförsäkringen för att nyanlända med barn inte ska stanna hemma flera år, så att barnen i stället ska börja i förskola tidigare. Men i våras kom en utredning som visade att det inte lönar sig ekonomiskt för den andra föräldern, alltså oftast kvinnan, att börja jobba. Hur ser du på det?

- Jag tänker att det alltid måste löna sig att komma ut i arbete. Och på kommunal nivå vill vi stimulera till det, dels genom språkförskola och dels genom att satsa på kvinnligt företagande i olika projekt.

Varför är det viktigt med kvinnligt företagande?

- Därför att om man integrerar en mamma så integrerar man en hel familj.

2 Har ni några ytterligare förslag för bättre integration?

- Vi ska ha ett ännu starkare SFI. Den måste individanpassas mer. En akademiker och en analfabet har självklart helt olika förutsättningar att ta till sig svenska språket. Men vi måste ställa högra krav. Den som är borta från SFI måste också få sänkt ersättning.

Kan man även kräva resultat?

- Det kan man aldrig göra. Vi tror ändå att alla har en drivkraft att ta sig vidare, få jobb och lön. Därför är inträdesjobben så viktiga, att man kan få 70 procent av lönen och att man kanske har SFI på arbetsplatsen eller att man utbildar sig på annat sätt parallellt med arbetet. Sedan måste valideringen bli bättre. Högutbildade som kommer hit och vill jobba måste snabbare ut i arbete.

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha sex timmars arbetsdag i just de verksamheter som saknar arbetskraft.

- Man behöver arbeta med arbetsmiljöfrågor överlag, och inom industrin så har till exempel LO bidragit till att fokus har legat på mansdominerade yrken. Du skulle aldrig tillåta den typen av rörelser och lyft inom byggindustri eller verkstadsindustri som du kan behöva göra inom sjukvården. Sex timmars arbetsdag kanske inte jag tycker är lösningen när vi har ont om personal, däremot ska man vara rädd om sin personal. Sänkt arbetstid kan vara en lösning, men en annan lösning kan vara en bättre arbetsmiljö. Men jag tycker att folk ska få jobba lite mindre om de vill, men det innebär inte att man ska få behålla hela sin lön.

3 Det är 16 år sedan Lars Leijonborg presenterade förslaget om språkkrav för nyanlända och blev ”Leijonkungen” i valet 2002. Sedan dess har Liberalerna legat strax över fyra procent under långa perioder. Hur gör ett litet parti för att sticka ut och synas under valrörelsen?

- Jag är stolt över att vi inte slänger ut valfläsk, men det är lite av ett liberalt dilemma, att vi är ordentliga och helst inte pratar om sådant vi inte kan backa. Det blir inte lika spekulativt, men jag känner ändå att det är drag här i Jönköpings kommun. Vi kommer inte att kunna upprepa Leijonborg, men jag tror att vi kommer att växa. Runt 8 procent i kommunvalet skulle vara fantastiskt bra, vi hamnade på 4,7 i förra valet. Vi måste växa om vi ska få igenom liberal politik.

Men det är många som vill ha er i en eventuell koalition.

- Ja, de vill ha oss med på tåget, men är de beredda att ställa upp på våra idéer? Det är två skilda saker.

Ni är också det parti som flest väljare tycker är näst bäst.

- Ja, vi är det största nummer två-partiet, det stämmer. Jag tror att fler än vid förra valet kommer att välja oss den här gången. På lång sikt vinner en stark, liberal ideologi där man fokuserar på att man ska kunna välja sin skola och läkare, utveckla sig själv och sitt företag eller jobba med det man vill. Det ska vara lätt att ta sig framåt i livet.

4 Vi stannar kvar vid ideologi. På Liberalerna i Jönköpings hemsida skriver du att en liberal röst den 9 september är en röst på frihet. Vad är frihet för dig, och varför är det så viktigt?

- LSS är den fråga jag skriver mest om och är ett bra exempel på frihet. Det är kärnan i liberal politik, att du ska kunna leva ditt eget liv efter dina egna förutsättningar, och att kunna välja din egen assistent är så otroligt viktigt, det är starkt kopplat till integritet. Det kostar pengar och det är vi villiga att betala. Att kunna välja sin egen vård, sin egen ögonläkare eller gynekolog, är också frihet, precis som att uppmuntra dem som vill starta en egen klinik och skapa arbetstillfällen. Vi är nog det parti som tydligast ser kopplingen mellan ett starkt företagande och en stark välfärd.

Utveckla gärna din syn på näringslivets roll i samhället.

- Näringslivsavdelningen i Jönköping är alldeles för liten. Vi behöver på kommunal nivå någon som plockar upp företagarfrågor och ser till att underlätta för dem. Man ska inte behöva ringa runt till olika myndigheter, det ska finnas en kontaktperson som kan hjälpa till. Det tar väldigt mycket tid att driva företag, det märker jag själv som är företagare. Och det finns en liten misstro över hur det är att driva företag. Att underlätta för företagen, det är att skapa tillväxt i kommunen. En sådan funktion behöver inte vara kommunägd, Nässjö löser det genom ett samarbete mellan kommunen och företagarna. Vi behöver också en näringslivspedagog som är ute och hjälper unga företagare att förverkliga sina idéer tillsammans med skola och andra aktörer.

5 Under våren stormade det kring din partikamrat Esse Petersson i Värnamo, efter att han i ett Facebookinlägg uttryckt sig olämpligt och pekat ut ”nysvenskar” som kriminella. Han fick sedan en formell varning av Liberalernas länsförbund i Jönköping. Hur har det påverkat partiet lokalt?

- Vi i Jönköpings kommun har ingen kontakt med honom. Han påverkar inte vårt arbete. Vi har en tydlig kompass som vi jobbar efter.

6 Du betonar att barnen är viktiga. Vad tycker du om Socialdemokraternas utspel om fem extra föräldradagar per år för föräldrar med barn mellan 4 och 16 år?

- Jag tycker att det är fel väg att gå i det här läget. Vi saknar ungefär 1,5 miljard kronor för att återupprätta LSS i Sverige, i Jönköping har vi behövt lägga ut 80 miljoner kronor det här året för vård till de människor som har blivit nekade av Försäkringskassan. Däremot tycker jag att man ska kunna jobba mindre, men då avstå en del av sin lön. Och det vore bra om kvinnodominerade yrken kom upp i lön så att de fick den flexibiliteten.

7 Hur ska trafiksituationen i Jönköping lösas?

- Vi vill vara offensiva när det gäller stadsplanering och utbyggnaden av den här staden. Vi vill satsa på sammanhållande cykelleder, höghastighetsvägar för cykel, avskilda från gång-och biltrafik. Kollektivtrafiken måste utvecklas, jag är väldigt bekymrad över att vi sänker ambitionsnivån i Jönköping. Bilen är för många en frihet, men att tvingas köpa en bil för att ta sig till sitt jobb, när man egentligen inte har råd, det inskränker ju friheten.

8 Ni reagerade nyligen på att SD:s lokala toppkandidat, Kristian Aronsson, felaktigt påstod i en JP-intervju att skolresultaten sjunker. Vad beror det på att de tvärtom stiger?

- Man kan ju sprida information om att allting är dåligt, men sanningen är ju att skolresultaten går framåt i Jönköping. Klyftan mellan dem som har höga betyg och låga betyg minskar, och fler går ut nian med godkända betyg. SD:s reformförslag att slopa modersmålsundervisning går emot forskning och all beprövad erfarenhet att om du blir duktig på ditt modersmål kan du lättare lära dig svenska.

9 Vad gör du på valnatten?

- När vallokalerna stänger och vi ser det preliminära resultatet får jag förhoppningsvis komma till Jönköpings-Posten för att prata om ett väldigt bra valresultat för Liberalerna.

Det är något uppfriskande med ett parti som vågar vara lagom, som vägrar slänga ner stora stycken valfläsk i den politiska grytan för att få det att vattnas i munnen på väljarna.

På riksnivå har partiet under mandatperioden lidit av en något otydlig linje i migrationsfrågan samt en partiledarstrid som utmanaren Birgitta Ohlsson dessvärre förlorade. Lokalt vet Jönköpingsborna däremot vad de skulle få med ett starkt L i fullmäktige: integrationssatsningar i förskolan, mindre krångel för företagare och personlig assistans för den som behöver.

Valrörelsen har varit fri från L-märkta enfrågesatsningar med syfte att flirta in sig hos en särskild grupp. Men tyvärr har David Gerson rätt när han tar upp det liberala dilemmat att det är svårt att locka väljare med en förnuftig och ansvarsfull politik som inte lovar allt åt alla utan att ha ekonomisk täckning för reformförslagen. Väl medvetet om sin storlek är det ändå tydligt att Liberalerna inte kommer att sälja sig billigt när det kommande styret - sannolikt en koalition där S och C ingår - bereder mark för det betydelsefulla L-stödet.

Under den valdebatt som JP arrangerade i tisdags spådde David Gerson att Liberalerna får åtta procent i kommunvalet, nästan en fördubbling mot 2014. ”Vi vill inte måla in oss i hörn där vi inte kommer ut, för då dör ju ofta förhandlingen”, sade han mot slutet av ledarsidans intervju. Spelar han korten rätt kan Jönköping få mer liberal politik än vad röstsedlarna anger.