Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Destination Jönköping fick hybris

Det kommunala bolaget Destination Jönköpings vision om gladiatorer i en ishall påminde om något hämtat från den brittiska humorgruppen Monthy Pythons film Life of Brian eller den franska tecknade serien Asterix.

Satsningen på gladiatorerna hade kunnat vara ett roligt skämt men var det tyvärr inte. Tänk er en ambitiös chef som vill ”sätta kommunen på kartan” och en medarbetare som menar att ”alla gillar gladiatorer”. Chefen säger ”bingo” och så har vi skapat en film som gärna kan ha folkkära komiker som Johan Glans eller David Batra i rollerna som chef och anställd. Scenen är satt och i alla fall jag hade nog skrattat hjärtligt både i biosalongen och hemma i tv-soffan. Men nu var det som sagt inte något skämt.

JP:s kulturredaktion har gjort ett klassiskt journalistiskt grävjobb när de granskat ”gladiatorfiaskot” för det går inte att kalla det något annat. Det kostade 11 miljoner kronor och resultatet blev en ishall med kopior av föremål från romarriket. Kul och lite annorlunda om du frågar en historienörd likt undertecknad, men det finns inte så pass många nördar och förlov sagt – de verkar ha undgått Destination Jönköpings ledning – att Lufthansa flyger till Rom ifrån Jönköping Airport.

Så om du verkligen vill lära dig om gladiatorer finns riktiga museiföremål inte så långt bort.

Självklart går det att skratta åt ishallsgladiatorerna och det skulle kunna gå att fortsätta att ironisera. Det här är på många sätt urtypen av kommunalt slöseri och tyvärr kommer det säkerligen återkomma i framtiden. Men det tål att påpekas att det i sig inte är något fel att kommuner vill öka sin attraktionskraft men då gäller det att helt enkelt tänka sunt. Det tål att upprepas att 11 miljoner har gått åt till gladiatorer i en ishall som ingen ville se och att dessa skattepengar hade kunnat användas på ett betydligt bättre sätt.

Troligtvis handlade det om att ingen ställde en så basal fråga som att: Finns det verkligen ett så stort intresse för antikens Rom just i Jönköping? Varför konsulterades inte museet eller andra kulturinstitutioner som arbetar med historia och besökare? Varför fanns det ingen som tänkte ett varv till? Det är frågor som man måste ge svar på samtidigt som revisorerna definitivt bör gräva vidare för att ta reda på hur resonemanget gick. Rent krasst är detta slöseri med skattepengar och det måste förhindras för det handlar om att medborgarna ska ha förtroende för staten. Men detta har i alla fall det positiva med sig att det visar hur antikens lärdomar fortfarande spelar roll på 2000-talet.

Det antika Grekland var romarnas förebild och där myntades uttrycket ”hybris” som var att vilja efterlikna- eller överträffa gudarna.

Numera används uttrycket som synonym för storhetsvansinne och det är precis vad som verkar ha drabbat Destination Jönköping och det går faktiskt att fortsätta på det antika spåret. För den grekiska mytologin har också gudinnan Nemesis som var ”vedergällningens” eller hämndens gudinna och straffade dem som drabbats av hybris. Nu ska man inte blanda in det övernaturliga alltför ofta och inte heller överdriva ett resonemang, men efter att ha läst Emilia Söelunds och Markus Engbergs reportage så slår det mig att hela affären mycket väl hade kunnat vara ramberättelsen för en grekisk komedi eller tragedi. Med detaljen att det var Jönköpingsborna som fick betala.