Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Du är rökt Carlsson Löfdahl – avgå nu!

Det är inte olagligt för en "stoppa-slöseriet" Liberal att vinstmaximera på skattebetalarnas bekostnad. Men det är ungefär lika lämpligt som om IOGT-NTO skulle importera vin.

Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl har troligtvis inte gjort något olagligt när hon hyrde en lägenhet av sin make och lät skattebetalarna stå för notan. Lagar och regler är ofta så pass strikt formulerade att det ska till en avsikt för bryta mot dem. Men Carlsson Löfdahls beteende är fortfarande klandervärt för det handlar helt enkelt om moral för att citera Sven-Olov Lindahl som är aktiv för Liberalerna i Eksjö. Moralen måste vara extra stark hos politiker eftersom politiker har till uppgift att berätta för övriga människor hur samhället ska organiseras för att bli så pass bra som möjligt.

När det gäller Carlsson Löfdahls agerande och gränslandet mellan vad som är tillåtet och klandervärt går det fortfarande att använda sig av Tage Erlander (1901–1985) ord under Ove Raineraffären på 1980-talet. Juristen Ove Rainer hade utsetts till minister av Olof Palme men fick avgå när det uppdagades att han hade ägnat sig åt skatteplanering. Det var fullt lagligt men något som Socialdemokraterna kraftigt kritiserade. På frågan vad Erlander ansåg om Rainer svarade han att ”i vårt land är det inte olagligt att ta sig en sup, men om ordföranden för nykterhetslogen gör det så….”

I modern tappning så är det inte olagligt för en Fi-politiker att frekventera lagliga strippklubbar, för en Miljöpartist att jämt och ständigt flyga eller för en Moderat att propagera för stora skattehöjningar. Det är inte heller olagligt för en ”värna-om-pengarna” Liberal att plocka ut maximal ersättning på skattebetalarnas bekostnad. Men det är ungefär lika olämpligt som om ordföranden för IGOT-NTO skulle ägna sig åt privat vinimport. Det är därför som Emma Carlsson Löfdahl bör inse att hon inte kan sitta kvar som riksdagsledamot. Pausen som hon har annonserat kommer inte att kunna reparera skadan. Hennes förtroende är förbrukat och ju längre hon klamrar sig fast desto mer skadas Liberalerna och det är ett parti som helt inte har råd med fler skandaler. I slutändan drabbas dessutom ”borgerligheten” för att citera JP:s politiske redaktör Kajsa Kettil. Troligtvis sticker det också i ögonen på alla vanliga väljare som inte riktigt kan hyra innerstadslägenheter av sin äkta hälft och dessutom göra vinst på kuppen.