Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Vi kan alla inspireras av Nina Lagergren

Raoul Wallenbergs syster fortsatte att kämpa för att hans arv skulle leva vidare.

Det finns vardagshjältar och så finns det dessa som kan liknas vid Titaner – de som i grekisk mytologi bar upp himlavalvet – och Nina Lagergren var en sådan. Men om historien hade varit annorlunda hade hon nog levt ett stillsamt traditionellt överklassliv som på sin höjd hade resulterat i en dödsannons i Svenska Dagbladet och, kanske, några ord i Svensk Damtidning. Hennes bror hette dock Raoul Wallenberg och försvann i Budapest vid krigsslutet 1945 efter att ha räddat ungefär tjugotusen judar från förintelsen och Nina Lagergren valde därför en annan väg.

Tillsammans med sina föräldrar, Fredrik och Maj von Dardel, brodern Guy och maken Gunnar Lagergren som dog 2008 engagerade hon sig för att ta reda på vad som verkligen hade hänt Raoul Wallenberg. Idag när hans gärning är känd och nästan blivit en del av folksjälen kan det tyckas som en självklarhet. Men det är lätt att glömma att Wallenbergs öde mestadels var ett irritationsmoment i 1950- och 1960–talens framtidsfokuserande Sverige vars makthavare helst inte talade om ”kriget” och gärna såg fram emot lukrativa handelsavtal med Sovjetunionen. För inte kunde väl Sovjetunionen ljuga om vad som hänt Wallenberg efter att Röda armén hade intagit Budapest, för att parafrasera utrikesminister Östen Undéns ord till familjen när de ville att UD skulle ta reda på sanningen.

Det har aldrig gått att fullt ut kartlägga vad som hände Raoul Wallenberg men det troliga är att han avrättades i det fruktade Lubjankafängelset i Moskva. Men Nina Lagergren höll sin brors minne levande också när föräldrarna hade gått bort och fick uppleva en renässans för Wallenberg i början av 2000-talet. Hon var med och grundade Raoul Wallenberg Academy som är inriktad på att motivera ungdomar att ta ansvar och visa civilkurage. Dessutom fick hon audiens med USA:s president Barack Obama vid dennes Sverigebesök 2013 och fick uppleva att hennes bror postumt förärades USA:s kongress guldmedalj som är landets absolut finaste utmärkelse.

Att Raoul Wallenberg idag räknas som en av 1900-talets främsta humanister var i mångt och mycket Nina Lagergrens förtjänst. Det ska vi som land vara tacksamma för och bland hennes andra utmärkelser ingår Raoul Wallenberg-medaljen som sedan 1990 delas ut av universitet i Michigan där han läste arkitektur. På medaljens framsida finns ett porträtt av Wallenberg med orden ”One person can make a difference” och på baksidan universitetets sigill och ”Raoul Wallenberg, class of 1935”. En person kan helt enkelt göra skillnad och den som visade detta var hans lillasyster som aldrig slutade kämpa.

Nina Lagergren blev 98 år gammal.