Årets Luddepris gick till Johan Eriksson, verksamhetsansvarig på Smeden i Huskvarna, med motiveringen: ”För sitt arbete med att väcka intresse för och möjliggöra kultur i olika former i en annan verksamhet.”

– Det är många fler än jag som jobbar med kulturen i huset, det är kul att vårt arbete uppmärksammas.

Aktivitetshuset Smeden har bland annat anordnat teaterpjäser för barn och ungdomar. De har dessutom startat upp en teaterskola för barn.

Luddepriset innefattar 5 000 kronor, ett diplom och en statyett föreställande Ludde, ”den evige Huskvarnabon”.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag ska köpa en bronsstaty som Leif Brand-Johan Johansson, före detta ägare till konstgallerian i Smedby har gjort. Den föreställer en tumme och ett bi och symboliserar det hårda, flitiga arbetet.

Edith Rostedt blev den första att ta emot priset Ungdoms Ludde.

Foto Privat

Uppmuntra till kultur

Det nya för i år är att föreningen delar ut ett ungdomspris som kallas Ungdoms Ludde. Det priset gick till Edith Rostedt för hennes sånginsatser i musikalen Les Miserables som visades på Spira.

Teatern i Huskvarna skriver att hon har stora framtida möjligheter att utveckla både sig och sin röst till glädje för många.

Som pris får hon en musikallektion i Stockholm, ett diplom samt ett minne som involverar Huskvarnas Jätten Vist.

Luddepriset har som syfte att uppmuntra enskilda personer, grupper och även föreningar, som gjort betydande insatser inom kulturområdet, speciellt teaterområdet, skriver föreningen i ett pressmeddelande.