Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får miljöpris av kommunen

Det står nu klart vilka som får årets miljöpris av kommunen och det blir en gymnasieskola och en biförening som prisas för sina insatser.

Läs mer: Trädgårdsnördar och bin lockas till Gränna

Årligen delar Jönköpings kommun ut ett miljöpris. I år hade 16 nomineringar kommit in för både organisationer och privatpersoner. Det är politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden som bestämmer vem som får utmärkelsen.

Insatser för biet

Miljöprisets allmänna pris på 25 000 kronor gick till Visingsös biodlarförening. Detta för föreningens bidrag för ligustica-biets fortbestånd.

– Vi är självklart glada över utmärkelsen som vittnar om att det finns ett utbrett intresse för vad bina betyder för vårt odlingslandskap, att det är otroligt viktigt att de finns, säger Lars Forsberg, ordförande i föreningen.

Hos föreningen kan biodlare placera oparade drottningar för att senare ta hem till sina egna bisamhällen. Vättern fungerar som en naturlig barriär och gör att rasen kan hållas ren.

– Har man inte den möjligheten är det risk för en massa uppblandningar, mördarbin i USA är väl det värsta exemplet på det, säger Lars Forsberg.

Det ordnas även kurser för både nybörjare och avancerade biodlare från hela Sverige.

– Vi är glada för tillskottet i verksamheten, det är betydelsefullt även för de som inte är biodlare då bina har en påverkan på väldigt många människor, säger Lars Forsberg.

FN:s mål i skolan

Skolpriset gick till Erik Dahlbergsgymnasiet som får 15 000 kronor. Skolans miljöarbete utfår från FN:s globala utvecklingsmål och eleverna tar del av målen genom kurser och speciella temaaktiviteter varje år. Dessutom arbetar skolan systematisk med hållbar utveckling och är miljödiplomaterad sedan 2003.

Läs mer: Bidrottning fast i posten

Läs mer: I pollinatörernas trädgård

Läs mer: Honung och bin är Thereses passion