Kriteriet för att få Franciskuspriset är att man på ideell basis hjälper, stöttar eller på annat sätt verkar i Franciskansk anda.

Med Franciskus menas inte den nuvarande påven med samma namn, utan den helige Franciskus av Assisi. Han var en tiggarmunk och vandrarpredikant som levde i början av 1200-talet och grundade franciskanorden. Han är också känd som ett av historiens mest kristuslika helgon.

Bo och Inga Ekström bor i ett stort gammalt hus i Byarum. Där har de bland annat tagit emot ett par pilgrimsvandrare längs Fransicusleden.

”Såg ut som en pilgrim”

Byarum, där paret Ekström bor, är en anhalt på Franciskusleden, som ingår i ett nätverk av pilgrimsleder genom Europa. Uppdraget att hålla leden i skick genom bland annat Vaggeryds kommun vilar på föreningen Franciskusleden.

Se även: Magdalena får första Franciskuspriset

– Vi blev tillfrågade om vi var intresserade av att erbjuda husrum till pilgrimer längs leden, berättar Inga Ekström. Och vi har haft ett par besök, bland annat av en fransman.

Och så berättar hon lite av allt det där som en givmild kan få tillbaka – vänskapen och de intressanta historierna:

– Vi stod i fönstret och spanade, undrande om pilgrimen skulle se ut som just en sådan. Och det gjorde han faktiskt, med en stor säck på ryggen och en stav i handen, berättar Inga.

Relaterat till artikeln

Längs uppgjorda leder brukar det finnas spänger över våtmarkerna.

Foto ROBIN HALDERT / TT

Inre och yttre resa

Det visade sig vara en fransman i 40-årsåldern som var ute på såväl en inre som en yttre resa. Han hade startat i Stockholm, där han bodde, och skulle göra en vandring på tre månader ner till Frankrike. Målet var att försonas med sin far. Istället för att studera teknik hade pilgrimen läst svenska – vilket var en besvikelse för fadern.

– Han skickade ett vykort när han kom fram. En reflektion från vandringsleden var att han på vägen genom Sverige inte träffade på någon annan vandrare – till skillnad mot i Tyskland.

Relaterat till artikeln

Men det var inte värdskapet för pilgrimer som gav paret Ekström Franciskuspriset. Nej, den förklaringen är mycket längre och började redan 1987 då Bo Ekström deltog i en Sida-kurs i södra Indien.

Kursen resulterade i att både Bo och Inga kom att engagera sig i ett skolprojekt som de genom åren har stöttat med både pengar och eget engagemang. Från det svenska nätverk som de skapat har det skickats över två miljoner kronor till skolan, som bland annat har gått till löner för 13 lärare.

Läs mer: Pilgrimsled till Byarum får bidrag