Astrid sover tryggt i Nathalies famn. Storebror Vidar, ett och ett halvt år, tittar nyvaket på. Det råder harmoni i familjen Edlunds liv.

Men det var kaotiskt när Astrid skulle förlösas för tre veckor sedan. Nathalie och Helena fick i sista stund veta att det inte fanns plats vid förlossningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Nathalie hade intensiva värkar när Helena ringde sjukhuset. Först var beskedet att det möjligtvis fanns plats två timmar senare. Det äkta paret avvaktade men Helena fick senare samma svar - det var fullt.

Paret fick på egen hand ta kontakt med Värnamo sjukhus, dit de hänvisades för att föda. De begav sig sent på kvällen i väg söderut med bil efter att Vidar lämnats till barnvakten.

Vi funderade att vända efter några mil för att kolla om det trots allt fanns någon ledig plats på Ryhov. Jag är dålig på att hitta och ingen av oss visste var sjukhuset i Värnamo ligger, säger Helena.

Det var jättejobbigt att sitta i en bil med så mycket värkar, säger Nathalie.

Men de fortsatte att köra längs E4. Nathalies värkar tilltog och Helena tryckte allt hårdare på gaspedalen.

Jag fokuserade på att köra och samtidigt vara till hands då värkarna blev för svåra, säger Helena.

Efter en dryg timmas bilfärd nådde paret förlossningen vid Värnamo sjukhus.

Det var fantastiskt att komma fram. Vi blev väldigt bra omhändertagna. Det var så lugnt där och personalen var så professionella, säger Nathalie.

Som är trycket vid BB och förlossningen på Länssjukhuset Ryhov alltjämt hårt. Havande kvinnor måste fortfarande skickas vidare, som blev fallet med Nathalie. Detta trots att invigdes på sjukhuset i våras.

Nathalie och Helena är mycket nöjda med förlossningen på Värnamo, men är samtidigt förundrade och besvikna över att det inte fanns plats på Ryhov.

Vi vill inte byta förlossningen eftersom den blev så bra men det var en pärs dit, säger Nathalie.

Det är konstigt att man inte får plats på det sjukhus man tillhör, säger Helena.

Vad bör göras för att situationen ska bli bättre på Ryhov?

Bygga ut sjukhuset och anställa fler barnmorskor. Annars finns risk att folk flyttar och att det föds färre barn, säger Helena.

Har du fött barn på Ryhov eller något annat av länets sjukhus i sommar? Hör gärna av dig med din BB-berättelse: red@jonkopingsposten.se